Хто почав творити історію Фундації Регіональних Ініціатив?

Share

ФРІ пишається своєю історією, яка почалася в далекому 2002 році. Нам стало цікаво, що ж це був за день такий особливий? Довкола нього за 20 років навіть встигло утворитись чимало легенд, які тепер розповідають на таборових ватрах. Ми зв’язалися з людьми, які творили молодіжний простір в той час. Щоб розповідати про справжню історію ФРІ без міфів,  разом створили серію статей #ІсторіяФРІ20.

У подарунок мені на день народження… давайте створимо молодіжну організацію

Такими були слова Олександра Солонтая 28 липня 2002 року, коли він зустрічав свої 22 роки. Цей день він провів у центрі Ужгорода на площі Театральній, де зустрічав молодих лідерів різних молодіжних груп та просто активістів. У жартівливій формі майже всі погодилися привітати його, записавшись до списку майбутньої молодіжної організації.

лідер2008
ФРІ-табір “Лідер” 2008 рік

Для чого це все?

Місія була проста — робити усе, що допоможе збільшити кількість активних людей. І для цього він шукав інструменти. Спочатку ФРІ, далі — наші проєкти, потім — налагодження зв’язків і співпраця з іншими організаціями. Він розумів, що це піде на користь Україні. І країна ставатиме іншою тоді, коли в ній збільшуватиметься кількість проактивних і відповідальних людей. 

4410992835_207a083a58_o

Хто був у першій команді?

Найбільше Олександру допомагали друзі — Олександр Коваль, Микола Ковальчук, Власта Лоя, Ярослава Гасинець та інші. Вони створили широку тусовку, виготовили логотип, статут та зафіксували день, який тепер вважається днем народження ФРІ та який ми святкуємо кожного року.

Яким в цілому був молодіжний активізм у цей час?

Наша держава й суспільство ні в 90-тих, ні в 2000-них не сприяли громадській діяльності. Така активність сприймалася як дивацтво. Особливо там, де народилась ФРІ  — на Закарпатті. Суспільство було пасивне, реактивне й не ініціативне, люди не вели соціального життя.

Фундація в період помаранчевої революції

У 2004 році ФРІ разом з іншими молодіжними організаціями вже активно готувала революцію, яку пізніше назвали “помаранчевою”. Тоді вдалося почати залучати в активізм молодих людей з усієї України, у яких були відсутні власні організації. ФРІ поступово перетворювалась з локальної на всеукраїнську.

Як розширювалася мережа ФРІ?

Щоб організація стала масовою, фундатори одразу почали записувати в члени та членкині ФРІ молодих людей незалежно від наявності досвіду. Вже через рік нас було кілька сотень. Взагалі такий масовий підхід одразу забезпечив лідерам можливість простору для реалізації проєктів, а юним початківцям дозволив швидко переймати цікавий досвід. ФРІ стала всеукраїнською тому, що багатьом людям було або затісно в їхніх організаціях, або вони не приєднувались до жодної.