ФРІ Харків оголосили про українізацію або провели мовомарафон на 100+ людей!

Share

«Українська – то круто», – як говорив відомий телеведучий Олексій Дурнєв. А ми шо… А ми візьми й запусти круту подію задля поширення рідної мови в маси людей. Тому сьогодні хочемо розповісти про задум проєкту «Українські теревеньки», його підготовку та вогненні результати й фідбеки.

Отож, яка була основна мета проєкту, який тривав три тижні та об₴єднав таку кількість різних, проте однаково вмотивованих людей? Звичайно ж, поширення української та залучення до спілкування нею, перехід на рідну мову безболісно та приємно.

Як виник власне задум створення?

Ну уявіть собі, що ви потрапили в той час, коли всі почали із неймовірним захопленням та гордістю поглиблено вивчати мову своєї національності. Уявили? А нам і уявляти не потрібно, бо тема українізації зараз є не просто в тренді, а не верхівці параду актуальних ідей. А що найголовніше для створення чогось важливого та класного? Підхопити хвилю вайбу та насолодитися проєктом на всі 100%.

Тобто спочатку ми вирішили, що це щось має бути 100% присвяченим українській мові, а вже потім інтерпретували актуальне в реалізоване та поєднали непоєднуване. 21 день марафону, 21 теоретичний пост, 21 вправа на відпрацювання, 100+ учасників, 3 заходи та на мільйон задоволені організатори.

Що ж там по підготовці?

Сказати, що ми вклали душу, нічого не сказати. Перероблені таблиці, десятки організаційних зідзвонів та написаних програм, тижні підготовок та нервів через «а, якщо не вийде?». Особливо стало гаряче, коли виникла ідея після кожного тижня марафону робити захід. Після перших семи днів було проведено розмовний клуб «Українська – то круто», потім організовано літературний вечір «Українські посиденьки» та на десерт, у самому кінці, «Українські вечорниці». Ох уже ж ці презенташки, підбір інформації та кращого дня для проведення)) Але які ж то емоції та почуття, коли люди не хочуть закінчувати захід та просять ще! Безцінний заряд мотивацію та гарного настрою на вечір неділі.

До того ж щоденно учасники марафону отримували актуальні теоретичні знання (про ділове мовлення, лексичні та орфографічні помилки, суржик та кальку і т.д.) та різні завдання, які спрямовані на перехід на українську та вживання її в побуті для власних цілей (написати список справ та того, що робить тебе щасливим; засняти відео, в якому описати себе та свої хобі; проговорити в голосовому повідомленні слова диктора, аби потренувати вимову та багато інших). Підбір матеріалів був універсальним, оскільки серед слухачів були люди різної статі та віку, а ми цінуємо кожного, хто став частиною проєкту!

Так а результат що?

Як результат, ми отримали задоволених учасників, які досі активні, а дехто навіть поповнив ряди кандидатів нашого осередку, та ідеї для нового проєкту, який вже ось-ось буде підкорювати серця охочих розвиватися та підкорювати українську. Особливо хочу відмітити крутий досвід, який отримав кожен із команди: й координаторка, й програмниці, й медійниці та ейчарниці. Дивовижно, адже ми дійсно відчули себе зарядженими саме через те, що бачили, настільки люди зацікавлені в нашій діяльності та намагаються вижати з себе максимум. Власне відгуки, які ви можете почитати на скріншотах, нас умотивувати й ми такі: «а що, якщо….».

photo_2022-07-27_19-30-47

А що власне далі?

Нас часто запитують про мовомарафон, але поки повторювати ми його не будемо, оскільки готуємо нові заходи та й копіювати самих себе – не наш формат, але…Нещодавно ми представили у своїх соцмережах анонс нового проєкту — телеграм-каналу  “Українська — це круто”, тому якщо ви ще не підписані, переходьте за посиланням нижче та продовжуйте українізацію з більшою спільнотою та новими крутими завданнями:

t.me/FRI_Kha_Ukrainianization

А ми вас любимо та чекаємо серед лав ФРІшників Харкова, бо хто якщо не ми?