Ковток Непалу: підкори свій Еверест

Share

Протягом року пандемії мандрівки за кордон були практично неможливі, а через локдаун багато хто втратив наснагу та мотивацію здійснювати свої мрії. Щоб підтримати молодь та знову відновити віру в подорожі, Міжнародна служба Фундації Регіональних Ініціатив 27–28 травня 2021 року провела дводенний онлайн-проєкт «Непал. Підкори свій Еверест». Ця подія перенесла учасників у віртуальну подорож до далекої країни в Азії — Непалу, а також розповіла історію сходження на найвищу вершину світу, щоб змотивувати людей досягати власних цілей.

665B9A28-D3B4-4A52-8E98-95EA59AF3FFC

Першого дня учасники дізналися про культуру та життя в Непалі очима місцевих мешканців Ашіта та Прабіна з непальської організації YPDSN Nepal. Спікери розповіли про кухню та музику, поділилися своїми улюбленими місцями в Непалі й спростували деякі поширені міфи. 

Одним із таких міфів було те, що більшість непальців піднімається на Еверест. Насправді для цього треба бути в чудовій фізичній формі. Тому підкорюють найвищу вершину світу здебільшого справжні професіонали.

Помилково вважають, що Джомолунгма — єдина окраса Непалу. Однак там є багато красивих міст, як-от Катманду, Покхара, Лалітпур тощо. Понад те, є й пів десятка гір, вищих за 8000 метрів, тому в Непал варто їхати не тільки на Еверест!

Найбільше непальські спікери наголошували на тому, що не варто боятися відкривати для себе нових людей та інші культури, адже це надзвичайно цікаво та розширює світогляд! Хоча країна невелика, вона налічує 120 етнічних груп, тому різноманітність — чи не найкраща характеристика для цієї країни! І саме це робить непальське суспільство дуже доброзичливим і толерантним до інших народів та культур.

0A29751C-C1E0-4873-AFB3-6A88642A4DF5
Оксана Літинська — українська альпіністка, яка підкорила Еверест

Наступного дня учасники послухали захопливу розповідь української альпіністки Оксани Літинської про її підготовку та сходження на Еверест 2019 року. Спікерка показала багато фотографій з величезною кількістю обладнання й спеціального одягу та взуття для сну, «душу» в горах і власне походу. Уявіть, який потрібен рюкзак, щоб підкорити вершину! Усіх альпіністів під час сходження супроводжують місцеві натреновані люди — шерпи, які показують правильний шлях. Це потрібно, щоб не заблукати, адже доріг від підніжжя до гори є кілька.

86F75F9F-A5F6-452A-8B04-0C72BDAEAA07
2DC70F93-FC83-4672-B86A-EFAB08841A2B
D91ECA31-CBB4-4D14-B5B0-B2245D788049

Крім Евересту, Оксана прагнула піднятися на найвищі точки інших континентів — і їй це вдалося! На запитання про те, чи планує вона ще раз зійти на Еверест, спікерка відповіла, що не хотіла б, а натомість хоче підкорювати нові вершини.

02F6443A-9BED-40D9-9CCA-6D5CB0B0B0FE
Гімалаї, Непал

Альпіністка неабияк змотивувала учасників проєкту підкорювати себе, свої страхи та очікування, зазначивши:

«Ризик скрізь величезний, але якщо ви приймете його, то досягнете своїх найамбітніших цілей. Зрештою, на одній вершині життя не закінчується, є багато можливостей, якими можна скористатися». 

«Ковток» уже вкотре показує нам, що іноді люди зациклюються на стереотипах і таким чином формують помилкове уявлення про країну. Тому не вірте тільки фото в інстаграмі, а спілкуйтеся з іноземцями та співвітчизниками, які точно мають чим поділитися і неодмінно заохотять вас підкорити всі свої Еверести! 

Підготувала: Ярослава Ящук

Дизайн афіші: Олександра Дашко

Фото: Оксана Літинська