Любомир Хабурський: «Не шукайте виправдання за ваші невдачі»

Share

Колишній канадський адвокат, свідок у судових процесах щодо великих проєктів будови комп’ютерних систем, лектор Любомир Хабурський провів вебінар, де присутні обговорювали тему особистої стійкості та контролю своїх негативних емоцій через невдачі чи складні випробування.

Нижче, головні думки, що можна винести з цієї теми.

  1. Уявіть, що ви зробили замовлення, але воно було виконано невчасно або взагалі не виконано. Замість того, щоб одразу звинувачувати замовників, поставте собі декілька запитань:
    • чи чітко ви описали
    • що вам потрібно
    • чи встановили дедлайни
    • чи цікавилися станом вашого замовлення і його деталями
    • чи врахували можливі ризики, мали запасний план, обрали надійну людину і т.д.
  2. Після того, як ви це з’ясували, варто зрозуміти ще одне. Можливо, ви й справді зовсім не є винними. Та що з того? Можете продовжувати й далі безрезультатно звинувачувати когось, а можна взяти ситуацію під власний контроль. Краще розцінюйте її як досвід і беріть з неї максимум.

  1. Людина з менталітетом жертви думає, що всі обставини поза її контролем, ніколи не визнає власну можливу поразку. Людина з менталітетом відповідальності пильнує чинники, над якими вона має вплив і думає, як запобігти поразці в майбутньому.
    Ті, хто живуть за «принципом гравця» , чітко розуміють, що для них є важливим у житті і що приносить щастя й задоволення. Відштовхуючись від цього, приходить усвідомлення, що тільки ви відповідальні за свій успіх, а даремні нарікання не можуть приблизити до нього. Тому менталітети відповідальності й гравця допоможуть у прийнятті рішень і втіленні планів.
  2. Уявіть себе наприкінці життя і задумайтеся, про що зроблене ви шкодуєте і не шкодуєте. Та чи маєте якісь докори, що не зробили чогось? Тоді перенесіть свої висновки на теперішній час і проаналізуйте, чого би вам ще хотілося зробити, але не вистачає впевненості, рішучості. Може, є постійних страх перед думкою інших, багато часу витрачається на зовсім не важливі речі? Дайте відповідь собі на наступні запитання: «Чи краще переживати за щось зроблене, чи постійно думати про можливі наслідки незробленого?»

Пам’ятайте, що ви і тільки ви можете контролювати своє життя. Тому не дайте можливості стороннім чинникам впливати на власне щастя.
Презентації Любомира.