Звернення “МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ” щодо проекту нового Закону “Про вищу освіту”

Share

ПРЕЗИДЕНТУ УКРАЇНИ

ЯНУКОВИЧУ В.Ф.

01220, Київ-220, вул. Банкова, 11

ПРЕМ’ЄР-МІНІСТРУ УКРАЇНИ

АЗАРОВУ М.Я.

01008, Київ-8, вул. М. Грушевського, 12/2

Вельмишановний Вікторе Федоровичу!

Вельмишановний Миколо Яновичу!

Застерігаємо Вас утриматись від реєстрації у парламенті проекту нового Закону «Про вищу освіту» Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України (надалі – «Міністерство»), у сьогоднішній його редакції. Оскільки міністерська редакція проекту суперечить передвиборчим зобов’язанням Президента України та Партії регіонів, а також указам Президента України і викликала суттєве несприйняття у суспільстві.

Вслід за молоддю, яка днями протестувала у 20 містах України проти тих норм міністерського проекту, які суттєво дискримінують абітурієнтів, студентів, викладачів, застерігаємо Вас, щодо наступних пропозицій Міністерства:

  • завуальований, проте фактичний дозвіл адміністраціям ВНЗ збільшувати плату за навчання студентів-контрактників у будь-який час (загалом навіть частіше, ніж раз на рік) і на будь-яку (відмінну від першопочаткової домовленості) суму (ст.67 проекту);
  • введення «триступеневої системи вступу» до ВНЗ, що загрожує повернути високий рівень хабарництва в школи та ВНЗ на стадії вступу абітурієнтів (ст.40 проекту);
  • зменшені чисельні гарантії того, в яких мінімальних обсягах має здійснюватися фінансування підготовки кадрів з вищою освітою (ст.66 проекту);
  • зникнення норми про те, що форми навчання (денна, заочна, вечірня, екстернатна) у вищих навчальних закладах можуть бути поєднані (ст.44 проекту).

Вважаємо, що дані пропозиції Міністерства суперечать передвиборчій обіцянці Президента України про «забезпечення широкого доступу талановитої молоді до нових знань незалежно від місця проживання, майнового стану та фінансових можливостей батьків». А передвиборчій обіцянці Президента «продовжити рішучу боротьбу з корупцією та тіньовою економічною діяльністю» також суперечить ідея запровадження «триступеневої системи вступу» до ВНЗ. Нагадуємо, що і Партія регіонів під час останніх парламентських виборів обіцяла «сприяти подоланню корупції в суспільстві».

До нової корупційної схеми у ВНЗ може призвести і сьогоднішня редакція міністерської пропозиції відраховувати студентів через «академічний плагіат» (ст.42 проекту). Міністерський проект Закону також пропонує скасувати верхню межу навчального навантаження викладачів ВНЗ, що уможливить збільшення навантаження (ст.51 проекту), проект готує фундамент для суперечливої «стипендіальної реформи», яка може позбавити стипендій, зокрема, студентів-«четвірошників» (ст.56 проекту).

Проект підготовлений Міністерством загалом не відповідає Указу Президента № 926/2010 «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні» та затвердженому Указом Президента № 504/2011 Національному плану дій на 2011 рік щодо впровадження Програми економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава» в питанні надання провідним вищим навчальним закладам реальної автономії як засобу поліпшення якості вищої освіти, запровадження їх змагальності та відповідальності за результати роботи, посилення інтеграції освіти, науки, виробництва, наукової та інноваційної складових у діяльності вищих навчальних закладів.

З повагою і надією на співпрацю,

члени Національного комітету

Громадянської кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА»

1 червня 2011 р.

ДОВІДКА:

“МОЛОДІЖНА ВАРТА” – Всеукраїнська громадянська кампанія, метою якої є моніторинг та контроль за реалізацією передвиборчих зобов’язань, даних молоді політичними силами під час виборів до ВРУ. До складу Національного комітету «МОЛОДІЖНОЇ ВАРТИ» входять 10 позапартійних всеукраїнських молодіжних організацій та 2 об’єднання органів студентського самоврядування. До складу регіональних комітетів кампанії входять і інші місцеві позапартійні молодіжні, студентські та шкільні організації. Докладніше  – на сайті http://mvarta.org.ua

Читайте також “Нашу відповідь Табачнику” – https://fri.com.ua/?p=10403

Залишити відповідь