Європарламент закликає українську владу ухвалити законопроект “Про доступ до публічної інформації”

Share

Європейський парламент сьогодні ухвалив резолюцію щодо ситуації в Україні, у якій настійно закликає Верховну Раду прийняти проект Закону “Про доступ до публічної інформації” відповідно до європейських та міжнародних стандартів. Також закликає український уряд до приведення законодавства про свободу засобів масової інформації у відповідність зі стандартами ОБСЄ, наголошуючи, що рішучі дії у цьому зв’язку будуть посилювати кандидатуру України на головування в ОБСЄ в 2013 році.

Європарламент також зазначає, що демократичні свободи, такі як: свобода зібрань, свобода слова і свобода засобів масової інформації, в Україні опинилися під загрозою. Зазначає, що після президентських виборів в січні 2010 року збільшилося число тривожних ознак ерозії демократії і плюралізму, про що свідчить, зокрема, поводження з деякими неурядовими організаціями та індивідуальні скарги журналістів про тиск з боку своїх редакторів чи власників своїх ЗМІ, щоб висвітлювати або не висвітлювати певні події. Європарламент висловлює стурбованість з приводу останніх подій, які можуть підірвати свободу ЗМІ і плюралізм, тому закликає українську владу вжити всі необхідні заходи для захисту цих важливих аспектів демократичного суспільства, і утримуватися від будь-яких спроб контролювати (прямо чи опосередковано) зміст повідомлень в українських ЗМІ. А також наголошує на нагальній необхідності реформувати законодавство, що регулює ЗМІ.

Європарламент закликає українську владу повністю розслідувати всі повідомлення про порушення прав і свобод для виправлення будь-яких виявлених порушень. Закликає українську владу ретельно розслідувати зникнення Василя Климентєва, головного редактора газети, що фокусує увагу на висвітленні фактів корупції в Харківській області.

Нагадаємо, що законопроект “Про доступ до публічної інформації” (№2763) підтримали 450 журналістів та представники 150 громадських організацій, які звернулися із відповідним зверненням до голови Верховної Ради України Володимира Литвина та голів депутатських фракцій. Крім того, громадські організації (зокрема, ВМГО “Фундація регіональних Ініціатив”) та 125 журналістів підписалися під листом-зверненням до Президента Ради ЄС Германа ван Ромпея з проханням підтримати законопроект “Про доступ до публічної інформації” (№2763).

Залишити відповідь