Заява Київської ФРІ з приводу небезпеки прийняття Верховною Радою “Антикризової програми”

Share
ФРІУкраїнський парламент збирається закріпачити випускників

Верховна Рада cьогодні може розпочати процедуру легалізації закріпачення випускників педагогічних вишів. Законопроект No.6305, який передбачає прийняття постанови Кабінету Міністрів, що має зобов’язати випускників вищих навчальних закладів педагогічного спрямування відпрацьовувати в школі впродовж трьох років поспіль, сьогодні може бути прийнятий в другому читанні та в цілому.

Згідно з законопроектом “Державна програма економічного і соціального  розвитку України на 2010 рік (“Антикризова  програма”), протягом року Міністерство освіти і науки, Рада міністрів Автономної Республіки Крим, обласні, Київська та Севастопольська міські державні адміністрації мають “зміцнити кадровий потенціал середньої школи” за допомогою постанови Уряду “Щодо обов’язкової роботи в школах протягом трьох років після закінчення вищого навчального закладу педагогічного спрямування випускників, які навчалися за державним замовленням”. Судячи з усього, про примусове працевлаштування йтиметься і в наступних проектах постанов, що зазначені у законопроекті. До вересня має бути розроблена постанова “Про затвердження Положення про працевлаштування випускників вищих навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за державним замовленням”, до травня-червня – постанова “Про порядок працевлаштування випускників професійно-технічних навчальних закладів, підготовка яких здійснювалась за рахунок бюджетних коштів”, а до липня – постанова про затвердження цього порядку.

Київський осередок Всеукраїнської молодіжної організації “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ) наголошує, що ініціатива введення примусових відпрацювань випускників суперечить нормам Конституції (ст. 22, 43 та 53), нормам Кодексу законів про працю (ст. 2), Закону “Про зайнятість населення” (ст. 8), ратифікованим Україною Конвенції “Про захист прав людини і основоположних свобод” (ч. 2 ст. 4) та Конвенції Міжнародної організації праці “Про скасування примусової праці” (№ 105, ст. 1, п. б). Тобто згідно з чинним законодавством, держава гарантує громадянам країни право на вільний вибір професії, роду занять та роботи. І ніхто не може бути присилуваний виконувати примусову чи обов’язкову працю. Причому Україна зобов’язується скасувати примусову або обов’язкову працю і не вдаватися до будь-якої її форми, зокрема “як методу мобілізації і використання робочої сили для потреб економічного розвитку”.

ФРІ також наголошує, що ініціатива закріпачення випускників не відповідає передвиборчим обіцянкам усіх без виключення політичних партій, які зараз знаходяться при владі. Бо у своїх передвиборчих програмах політики обіцяли належну систему заохочень та гарантій випускникам при працевлаштуванні. Зокрема, йдеться про надання допомоги у 20 000 гривень і соціального житла для випускників, а також 20% надбавок до зарплати у порівнянні до аналогічної посади у містах (НУНС). Йдеться і про надання в оренду строком на 10 років соціального житла, зведеного за кошти від земельних аукціонів, і про забезпечення житлом під державні фінансові гарантії (1 млрд. грн.) молодих спеціалістів, які працюють на підприємствах-флагманах індустрії, і про укладання представниками бюджетної сфери трудових договорів на 20 років з метою одержати квартиру (ПР).  Йдеться також про довгострокові кредити на житло під 2-4% річних на 10-30 років (БЮТ), і про надання пільгових чи безстрокових кредитів на будівництво житла (КПУ, БЛ). А новообраний Президент Віктор Янукович під час виборів обіцяв створити умови для відродження іпотечного кредитування з фіксованою ставкою не більше 7% на рік, а також обіцяв, що буде збудовано 1 млн. квартир, зокрема, для молоді та працівників бюджетної сфери.

Проте “за” прийняття законопроекту в першому читанні нещодавно проголосували 242 депутати (171 – ПР, 10 – БЮТ, 25 – КПУ, 19 – БЛ, 13 – НУНС, 4 – позафракційні). А “за” доручення парламентському комітету підготувати його до другого читання і остаточного прийняття в скорочені строки проголосували 244 депутати (172 – ПР, 10 – БЮТ, 27 – КПУ, 19 – БЛ, 12 – НУНС, 4 – позафракційні).

2 thoughts on “Заява Київської ФРІ з приводу небезпеки прийняття Верховною Радою “Антикризової програми”

  1. Читаю те, що ви пишете і бачу лише одне слово між рядків – “дай”! Всі звикли, що все повинно робитися для и заради нас, а от віддавати ніхто не хоче. Всі ми хочемо бачити Україну успішною, процвітаючою країною, але що ми готові для цього зробити? Звичайно всі готові брати участь у різних проектах, заходах і т.і. , але лише за однієї умови – щоб мені було зручно! Ніхто не хоче робити над собою зусилля, інколи переступати через себе задля досягнення світлої мети. До чого я це все кажу. Такий закон міг би покращити ситуацію у середій школі, яка зараз майже в занепаді, ніхто не хоче там працювати, бо платять мало! А держава щорічно виділяє кошти на навчання спеціалістів у цій галузі, а що отримує натомість? Ми йдемо працювати туди, де “тепліше”. Не бачу нічого страшного у тому, щоб попрацювати у школі, спробувати віддати часточку своєї душі дітям, зробити хоча б щось, щоб покращити життя у моїй країні. Людину неможливо закріпачити, бо душа – вільна!

  2. Бачу, Andy, що ви не готові робити Україну успішною і справедливою. Бо не готові ані свідомо вибирати політиків, ані вимагати від ник те, що вони наобіцяли.

    А ваша ідея збільшити можливості одних за рахунок прав та можливостей інших квола, бо ви не включєте в схему розподілу прав, можливостей та обов’язків українську владу. Це рабська психологія вважати, що вони вам нічого не винні.

    Михайло Лебедь, ФРІ

Залишити відповідь