Школа молодіжного тренера «КРОК»

Share

Проєкт, який об’єднав понад 50 учасників за 2 випуски. Результат: більше, ніж 60 проведених тренінгів у львівській області тільки під час практичної частини.

В Оратора є 3 секунди, щоби справити гарне враження. Від цього залежить чи будуть його слухати. Погоджуєтеся?

Ось вам приклад.

Авдиторія. Ваше перше заняття, заходить викладач, який запізнився на 10 хвилин, через поспіх у нього з рук випадає журнал, згорбившись і дивлячись собі під ноги, він бурмоче: «Мене звати…”

Яка ваша реакція? Яка ймовірність того, що ви почнете гортати стрічку в інстаграмі? Які причини такої поведінки оратора?

Копія _IMG_9025

Наші спікери знають розв’язання цих проблем і поділилися досвідом на теоретичній частині курсу. Усього в цьому блоці відбулося 10 занять, під час яких учасники в комплексі здобули всю важливу інформацію для подальшої діяльності.

Першим тренером, з яким стартували учасники, став тренер із неформальної освіти Дмитро Данчевський. Розповідаючи про свій численний досвід учасникам, разом вони виокремили важливі етапи підготовки та проведення тренінгу. Дмитро поділився власними лайфхаками та порадами майбутнім тренерам.

Інсайд із досвіду тренера:

«Якось зверніть увагу на те, як люди заходить у приміщення. Деякі стараються бути якомога непомітними. Намагаються протиснутися крізь злегка прочинені двері, хочуть зменшитися, заховатися, сутуляться. Але це не робить їх невидимками. Така поведінка лиш подає невербальні сигнали навколишнім про невпевненість власника. Якщо оратор запізнився… Він впевнено відчиняє двері, спину тримає прямо, дивиться в очі й вибачається за спізнення.»

Копія _IMG_6468

Юрій Наконечний — тренер школи розвитку SPE курсу «Невербальна комунікація», автор YouTube-каналу «Storm». Разом з Юрієм учасники практикували силу невербальної комунікації: жестів, міміки, голосу.

Аня Лозова — психолог, тренерка із семирічним досвідом. На практиці продемонструвала, як контролювати атмосферу на тренінгу та згладжувати конфлікти: «Спочатку зрозумійте причину конфлікту. Чому людина так себе поводить? А тоді розв‘язуйте проблему.”

Мірко Ярина — громадська активістка, мотиваційна тренерка, авторка книги «Людина без одягу». Тренерка поділилася порадами та власним досвідом, як створити власний бренд.

Ігор Мисишин — викладач у Skyeng, коуч, розповів де шукати джерела в підготовці до тренінгу. Разом із ним учасники розібрали різницю між спікером, лектором, коучем, тренером. Власне правило Ігора в підготовці до тренінгу складається з 5W: Why? What? Who? Where? When?

Юлія Міщиха — Фіналістка ораторського конкурсу Lviv Oratory Open 2018 поділилася секретами успішної комунікації з аудиторією. Тренерка випробовувала учасників на конфліктність та вміння триматися за будь-якої ситуації.

Разом із Віталієм Пихом, громадським активістом та членом Ради Старійшин всеукраїнської молодіжної громадської організації «ФРІ» учасники розбирали методи візуалізації, брейнштормили ідеї подачі інформації без презентації. А вже разом із Юлією Ухіною, дизайнеркою із Вінниці, майбутні тренери вчилися створювати ефективні та креативні презентації. Ці заняття вже проходили онлайн, оскільки на екваторі курсу розпочалася пандемія. Через карантин навчання довелося перенести в онлайн-режим.

Менеджер із розвитку та співпраці ЛОМЦ Христя Мокрій провела для учасників тренінг з енерджайзерів. Учасники креативили над різноманітними іграми та методами урізноманітнення тренінгу. Здавалося б важко провести заняття на цю тему онлайн, та вийшло в результаті навіть цікавіше.

І на останок, режисерка та сертифікована ораторка Лідія Гук разом з учасниками попрактикувалася на дикцію. Лідія розповіла секрети постановки голосу, удосконалення дикції та змусила аудиторію порухати щелепами. Поради з цього та інших занять майбутні молодіжні тренери точно запам’ятали та будуть використовувати у своїй діяльності.

На завершення, питаємо вас і ділимося корисними нотатками.

Копія _IMG_6853

Як гадаєте, що заважає вийти людині перед 30 іншими та донести інформацію?

Страх, невпевненість, нестача досвіду — 3 пункти, через які люди бояться вийти на публіку. Ці бар‘єри учасники долали в школі розвитку молодіжного тренера.

Побороти перші два допомогла підготовка перед виступом: збір інформації, дослідження ЦА, побудова структури, тренування дикції, та виконання домашнього завдання. Одне з них — створення авторської презентації, яку перевіряли організатори та давали свої поради.

Безкоштовні програми, які учасники використовували для виконання завдання: Canva, Crello, Keynote, Prezi, Sketch.

З третім пунктом, нестачею досвіду — складніше. Але організатори створили курс так, щоб учасники покращили всі необхідні оратору навички. Аби перейти до практичної частини майбутні тренери презентували свої тренінги перед колегами.

Відкрита мова тіла: пряма спина, рухи розслаблені, долоні — повернуті до слухачів, погляд в очі, гучний голос та усмішка на обличчі — ось якими вони стали. А побороти хвилювання їм допомогли дихальні вправи, ритуали, присідання та рок-н-рол.

Копія _IMG_8999
Копія _IMG_6495

Нині учасники активно використовують свої знання на практиці і вже проводять власні онлайн-тренінги. А теми доволі різноманітні: від сексуальної освіти до адвокації.

Для того, щоб успішно закінчити курс, кожен учасник має провести мінімум 3 тренінги. А оскільки більша половина учасників з області, нам приємно, що у такий спосіб ми поширюємо неформальну освіту в регіоні.

Тренер — людина, яка може змінити чиєсь життя! Впевнені, що вам також є чим поділитися із суспільством. Розвивайтеся!

Підготувала Аліна Шаповал