6 речей, які зроблять вас екосвідомим вже сьогодні

Share

Екс-голова Львівської ФРІ Лілія Перепелюк знається на екотематиці та усвідомленому споживанні. Разом з нею підготували для вас кілька порад, як підвищити свій рівень екосвідомості, не відкладаючи на потім.

# 1 Самоосвіта

Найкраще, що ви можете робити – це дізнаватися щось нове щодня. Ми живемо у світі, де маємо необмежений доступ до інформації, тому використовуйте її!

Я рекомендую почати з цього неймовірного і мотивуючого відео, де Prince Ea розповідає про змагання людей і планети, про причини та наслідки цієї запеклої боротьби. Це відео-заклик задля нашого пробудження, щоб припинити використовувати природу як кредитну картку без ліміту витрат і розуміння того, що всі ми одна вилика сім’я та залежимо один від одного.h

Також раджу переглянути кілька цікавих фільмів. Мої персональні фаворити: “Дім” (Home. 2009), “Врятувати планету” (Before the Flood, 2016), “Втрачені! Історія харчових відходів” (Wasted! The Story of Food Waste, 2017)

І, нарешті, Environment – зрозумілі та змістовні подкасти про навколишнє середовище.

# 2 Утилізуйте з розумом

Чи знаєте ви, що 80% тіла сміттєзвалища складається зі вторинної сировини? Адже так просто викинути всі побутові відходи до одного сміттєвого баку і не думати більше ні про що.

Ви б здогадалися, що для розкладання пластикових соломинок і алюмінієвих банок потрібно 200 років? А 450 років для пластикової пляшки з-під води? І 1 мільйон років для скляної пляшки? Усі ці продукти можуть (і повинні) бути замінені.

Намагайтеся не просто сортувати вторинну сировину, а уникати її утворення у надмірній кількості.

Навіть у рідкісних випадках, коли використання одноразового поліетиленового пакету не уникнути, враховуйте той факт, що паперовому потрібно лише один місяць для розкладання.

Намагайтеся бути уважними до типу пакування, а також подумайте, чи потрібна ця пластикова соломинка у вашому напої?

Існують чудові альтернативи у вигляд тканинних мішечків, авосьок, екоторбинок, металевих трубочок, багаторазової тари та ін.

# 3 Перегляньте своє харчування. Вегетеріанство/веганство

Третина викидів парникових газів походить від сільського господарства (тваринництва). Уникнувши однієї чверті їжі McDonald’s, ви можете заощадити 200 літрів води, 7 квадратних метрів землі, 3 кілограми зерна і більше тисячі кілоджоулів енергії викопного палива. Якщо одна людина змінить вживання м’яса, молочних продуктів і яєць на користь веганства, вона скоротить викиди вуглекислого газу на 1,5 тони на рік . Вражає, чи не так?

Або ж, наприклад, якщо кожен американець вирішить виключити одну порцію курчати щотижня, це врятувало б таку ж кількість викидів CO2, як зникення півмільйона автомобілів з дороги.

Можливо, ви могли б спробувати не вживати м’ясо один день на тиждень?

# 4 Подумайте, що ви купуєте

Кожна річ, яку ви придбаєте, з часом повернеться у землю. Незалежно від того, чи вона розкладеться або житиме у своєму початковому стані протягом сотень десятиліть, це фактично ваше рішення. Ви вирішуєте, що ви купуєте в магазинах та що стає вашою властністю. Тому саме ви формуєте попит споживання.

Розгляньте етичні та екологічні матеріали – бамбукові зубні щітки, бавовняні тампони, натуральну та етичну кометику, еко-бренди одягу.

# 5 Carpool

Транспорт також є одним з найбільших і найбільш зростаючих джерел парникових газів. Обираючи пішу прогулянку, велосипед, автобус чи поїзд, автостоп або навіть car sharing, ми можемо повільно (але безсумнівно) змінити світ.

# 6 Купуйте локальне


І останнє, але не менш важливе, купуйте локальне. Підтримайте місцевих фермерів, які мають набагато нижчий вуглецевий слід, ніж великі компанії.

І на завершення один з моїх улюблених висловів:

«Never doubt that a small group of thoughtful, committed, citizens can change the world. Indeed, it is the only thing that ever has».

Бути екологічно свідомим зовсім неважко та дуже корисно!

Підписуйтеся на Instagram Лілії, щоб отримати більше корисних лайфхаків.

Також запрошуємо приєднатися до Екомарафону від ФРІ-Запоріжжя, який розпочнеться вже 1 лютого!