Візит Ірен Роздобудько до Черкас

Share

Творчість цієї української письменниці відома не лише фахівцям-філологам, а й широкому колу читачів різних профілів. Це доводить тайм-діалог, проведений у Черкаській обласній бібліотеці для юнацтва імені Василя Симоненка (нагадаємо, що така зустріч відбулася у cічні). Цікаві думки та жвава дискусія щодо порушеної теми засвідчили обізнаність школярів, молоді, людей старшого покоління із творчістю сучасних майстринь пера і сприяли реалізації наступного творчого задуму – запрошенню Ірен Роздобудько у Черкаси (ініціаторкою такої зустрічі стала аспірантка Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, фрішниця Наталя Галушка).

Це бажання здійснилося навесні – 6 березня, навіть погода сприяла особливій атмосфері візиту київських гостей. Крім пані Ірен, до Черкас завітали: Ігор Жук, відомий бард, чоловік Ірен Роздобудько, та Микола Кравченко, видавець, член комісії «Коронації слова». Насичений графік зустрічей: виступи й автограф-сесії у Черкаському національному університеті імені Богдана Хмельницького, у КЗ «Обласної бібліотеки для юнацтва імені Василя Симоненка» Черкаської обласної ради, участь у «Мистецькому марафоні» (книгарні «Буквиця»), неформальне спілкування гостей із читачами вимагало чіткої організації у проведенні заходу, що було забезпечено творчою командою черкащан.

Своєрідна аура університету дала можливість заглибитися у творчий процес сповна, подискутувати на різні теми, наприклад: чи вважає пані Ірен себе успішною письменницею. На це питання авторка дала зовсім неочікувану відповідь: «Слово «письменник» для мене занадто гучне. Якби можна було б придумати абревіатуру, то я б назвала себе просто – людина, яка звертається до читача через своє письмо». Пані Ірен зізналася, що почала вигадувати цікаві історії ще тоді, коли навіть не вміла писати і в дитячому садочку користувалася неабиякою популярністю серед своїх однолітків.

На сьогодні тематика творів Ірен Роздобудько досить різноманітна. Варто зазначити, що багато хто з читачів вважає саме «Ґудзик» візитівкою творчості сучасної авторки. Проте сама письменниця дотримується наступної думки: «Кожен твір для мене дорогий, на певному етапі – «Ґудзик» – справді можна було вважати досягненням,  а зараз з’явилося багато нових творів, які цікаві як за сюжетом, так і підтекстом».

На несподіване запитання від ведучої Наталі Галушки: «Ким би Ви працювали, якби не були письменницею, журналісткою, викладачем?», гостя відповіла не очікувано зазначивши, що можливо б таксистом.

На завершення зустрічі пролунав музичний подарунок від Ігоря Жука та Ірен Роздобудько – пісня «Мухи». Тут доречно згадати висловлювання пані Ірен про те, що все в житті повинно бути гармонійним: і в стосунках, і в роботі.  Головне  для авторки – не бути «сонними мухами», а жити наповну!   

Наступною естафетою того дня став читальний зал бібліотеки імені Василя Симоненка (близько 120 осіб присутніх).  Важливо, що бібліотека для юнацтва є своєрідним літературним оазисом у м. Черкасах, адже тут часто відбуваються зустрічі не тільки із митцями пера, а й пензля, істориками. Та і для вельми шановних гостей двері ласкаво відчинені, адже, без перебільшення можу сказати, що і бібліотекарі знають творчість Ірен Роздобудько, переважна більшість книг авторки наявна у цій книгозбірні.

Цікавою та змістовною була розмова Ірен Роздобудько з читачами: учнями колегіуму «Берегиня», учителями тощо. Вона повідала присутнім таємниці свого імені (хоча у багатьох виникала думка, що це псевдонім) та  прізвища, – воно бере свій початок із часів Козаччини – був такий писар на Січі; розповіла історії, пов’язані зі своїми літературними подорожами.

Приємним сюрпризом  для всіх присутніх і для самої письменниці стало відео, відзняте Олексієм Хуторним за творчими ідеями Наталі Галушки: «Ірен Роздобудько очима черкащан». Воно слугує яскравим підтвердженням думки про те, що справжній письменник повинен бути талановитим і різногранним!

Оксана Галаєва,

черкаський міський осередок «ФРІ»

Залишити відповідь