Ужгородська ФРІ на молодіжному форумі виступила проти підтримки проекту закону №1187 «Про вищу освіту»

Share

Сьогодні, 7 березня, в приміщенні навчально-наукового інституту євроінтеграційних досліджень ЗакДУ (м. Ужгород, вул. Корятовича, 5) відбулося  перше засідання Закарпатського молодіжного форуму «Обговорення проектів законодавства про вищу освіту». Організаторами виступили УжНУ (ЗакДУ), Студентська рада Закарпатської області та Закарпатська обласна колегія Всеукраїнської студентської ради, але захід не був анонсований ні на офіційних сайтах закарпатських вишів, ні в інших регіональних ЗМІ, а тільки на сторінці у соціальній мережі «Вконтакте».

На заході були присутні заступник начальника управління вищої, професійно-технічної освіти та науки ДОНМС облдержадміністрації Василь Телеп, в.о. проректора УжНУ Віталій Ніколайчук, в.о. ректора ЗакДУ Іван Артьомов, які виступивши зі вступним словом, майже одноголосно зійшлися в думці, що усі три (№1187, 1187-1, 1187-2) проекти законів про вищу освіту є кроками вперед, але за основу треба рекомендувати законопроект, що подали народні депутати від Партії Регіонів Ківалов, Калетнік та Сорока. Основним аргументом було те, що законопроекти опозиції (1187-1) та групи Згуровського (1187-2) є надто революційними.

Такі пропозиції обурили представників громадських організацій (більшість, з яких дізналася про форум випадково), серед яких були Святослав Бабіля (ЗОГМ «ОПОРА»), Юлія Дуб (УМО ВМГО «ФРІ»), Максим Молнар (студент УжНУ, журналіст), Денис Ман (МГО «Ударна молодь»), Марія Кустрин (МГО «Єдине студентство»). Зокрема, представниця «Фундації регіональних ініціатив» попросила прокоментувати, чому представники керівництва двох вишів так агітують за той законопроект,  проти якого протестуюсь студенти та молодь по усій Україні? А також звернулася до усіх присутніх представників студентського самоврядування, щоб ті все-таки спробувати самостійно розібратися хоча б із основними положеннями законопроектів, переглянули новини щодо цієї теми й ознайомилися з думками та висновками експертів. Запропонувала для ознайомлення «Порівняльний аналіз законопроектів про вищу освіту» http://cedos.org.ua/compare2, Заяву ВМГО «Фундації регіональних ініціатив» http://bit.ly/13HDz65 , результати комітетських слухань щодо реформування вищої освіти http://bit.ly/YP5itH, резолюцію з круглого столу лідерів органів студентського самоврядування, студентських організацій та рухів http://bit.ly/15zXBhg. Святослав Бабіля запропонував зараз не приймати рішень про підтримку того чи іншого законопроекту, але в той же час переконливо аргументував чому не варто розглядати проект закону Ківалова-Колетніка, як базовий. Максим Молнар запропонував наступні засідання пробити більш прозорими, інформувати про них заздалегідь у ЗМІ та запрошувати журналістів і експертів. Денис Ман наголосив, що жоден проект не є ідеальним і слід зосередитися над тим, які норми для нас є прийнятними, а які слід редагувати.

Після таких заяв було вирішено, що наступне засідання Закарпатського молодіжного форуму відбудеться 10 квітня 2013 року. Про зустріч буде повідомлено завчасно у закарпатських ЗМІ та соціальних мережах, вона буде відкритою для журналістів та усіх бажаючих взяти участь в обговоренні. Усі ідеї, побажання та пропозиції можна надсилати на пошту Студентської Ради Закарпаття studrada.zako@ymail.com, а також писати у групі в соцмережі http://vk.com/studradazakarpattya.

Ужгородська ФРІ закликає усіх представників закарпатського студентського самоврядування, молодіжних організацій та активістів не дозволяти собою маніпулювати, а компетентно підготуватися до наступного засідання форуму, окреслити для себе позицію, який із законопроектів є найбільш прийнятним в першу чергу для студентів, прийти та висловити своє бачення і не нехтувати можливостями впливати на розвиток освіти в Україні.

Залишити відповідь