ФРІ підтримала звернення громадських організацій проти законопроекту №8711

Share

ФРІЧленам Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації
Стецю Ю.Я., Бондаренко О.А., Голубу О.В., Ландіку В.І., Уколову В.О., Кондратюк О.К.

Щодо відкликання проекту закону №8711

Шановні народні депутати!

Закликаю Вас під час засідання профільного парламентського Комітету рекомендувати відхилити законопроект №8711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів» (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)», тим самим попередити пов’язані із його прийняттям порушення основоположних прав та свобод людини. Або не приймати жодного рішення щодо законопроекту задля того, щоб після перевиборів Верховної Ради законопроект №8711 був автоматично знятий з розгляду (ч.1 ст.105 Закону “Про Регламент Верховної Ради України”).

Законопроект №8711 законодавчо закріплює дискримінацію за ознакою сексуальної орієнтації, чим порушує права, гарантовані ст. 21, 22, 24 Конституції України та статтею 14 Європейської конвенції про захист прав людини та основоположних свобод.

Ухваленням цього законопроекту буде порушено конституційний принцип, яким забороняється прийняття законів та підзаконних актів, що звужують зміст, або зменшують обсяг прав, гарантований Конституцією України (ст. 22), а також стане причиною недотримання міжнародних зобов’язань України в сфері прав людини.

Прошу взяти до уваги, що законопроект отримав негативну оцінку Головного науково-експертного управління Верховної Ради України та викликав різку критику багатьох українських та закордонних експертів в сфері права. Свій протест проти їх прийняття висловили зокрема міжнародні правозахисні організації Human Rights Watch, Представництво ООН в Україні, група депутатів Європарламенту, Генеральний Секретар Ради Європи, Українська Гельсінська спілка з прав людини.

Узаконення дискримінації на основі сексуальної орієнтації є неприйнятним, в тому числі в світлі прагнення української влади щодо якнайшвидшого повноцінного вступу України в Європейський Союз.

З огляду на вищезазначене, на підставі Конституції України, Закону України «Про Верховну Раду України», Регламенту Верховної Ради України,

ПРОCИМО:

рекомендувати відхилити проект Закону України №8711 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів (щодо захисту прав дітей на безпечний інформаційний простір)», як такий, що не відповідає Конституції України та ратифікованим міжнародним договорам в галузі прав людини;

або

не приймати жодного рішення щодо проекту Закону України №8711 задля того, щоб після перевиборів Верховної Ради він був автоматично знятий з розгляду (ч.1 ст.105 Закону “Про Регламент Верховної Ради України”).

З повагою,

Євген ДЕМЧЕНКО,

Голова ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ)

Залишити відповідь