Миколаївська ФРІ-школа з прав людини: як усе було

Share

Холодного зимового вікенду 11-12 лютого в приміщенні Молодіжного Центру       м. Миколаєва зібралася молодь, яку хвилює проблема відносин громадян та держави в Україні, – студенти, майбутні та дійсні громадські активісти.

Два дні було присвячено міні-лекціям, дискусіям, іграм, практичним вправам, що мали на меті пробудження в участниках бажання змінювати реальність. Говорили про різне: зачепили питання гідності людини, прояснювали, що можна й необхідно вимагати від влади, як спілкуватися з чиновниками, пресою, організовувати масові заходи. Чи дійдемо ми колись розуміння того, що різноманітні «піджаки» й «портфелі» у кріслах сотень інституцій мають виконувати вимоги громадян, відповідно до наших прав встановлюючи ті стандарти життя, за якими хочемо жити? Багато було сказано про те, якими шляхами можемо реалізовувати свої права в Україні. Наприкінці другого дня учасникам було запропоновано розробити план кампанії щодо вирішення певної обраної ними проблеми, з чим команди, використовуючи нові знання, успішно впоралися. Є надія, що тренінг стане необхідним поштовхом до втілення власних ідей.

Учнями й випускниками школи стали як зовсім «зелені» новачки в сфері громадської діяльності, так і справжні «акули» своєї справи. Завдяки тренеру Юлії Татенко, засновниці ФРІ в Миколаєві, з перших же годин серед учасників встановилася дружня атмосфера, що сприяла обміну досвідом та ефективному, цікавому спілкуванню.

Кава-брейки з солодощами зігрівали душу й тіло. У якості тренерів були запрошені Голова Всеукраїнської ФРІ Євген Демченко, київська правозахисниця Марина Цапок, активіст Київської ФРІ Антон Делікатний. Свідомість та енергійність цих людей надихнула усіх учасників школи.

Субота й неділя промайнули швидко, залишивши приємні згадки, цікаві знайомства та нові знання. Чекатимемо на наступні тренінги!

Автор: Олена Авдей

Залишити відповідь