Поточні результати протесту проти “законопроекту Табачника”

Share

Нагадуємо, що 10 січня під будівлею парламентських комітетів, де проходила Погоджувальна рада депутатських фракцій, відбувся студентський протест.

Активісти Громадянського руху “Відсіч”, Незалежної студентської профспілки “Пряма Дія”, Всеукраїнської молодіжної організації “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ), Громадянської служби “Свідомо” та Української асоціації студентського самоврядування (УАСС) вимагали, щоб під час студентських канікул не виносився на голосування у Верховну Раду жоден з трьох законопроектів “Про вищу освіту”. Особливо щоб не виносився на голосування найгірший з них – поданий Урядом “законопроект Табачника”, № 9655. Акція солідарності студентів в цей день відбулась також в Хмельницькому.

Під час протесту в Києві Голова профільного Комітету Верховної Ради з питань освіти і лобіст “законопроекту Табачника” Максим Луцький запросив трьох делегатів протестувальників на засідання Комітету.

Майже одразу після акції протесту депутати у сесійній залі парламенту голосуванням внесли усі три законопроекти в порядок денний восьмої сесії Верховної Ради, але не в порядок денний пленарного тижня. Більше того – законопроекти не увійшли в уточнений порядок денний тижня.

Вдень, після цього голосування, паламентський Комітет з питань науки і освіти вислухав аргументи та пропозиції делегатів протестувальників і… не прийняв жодного рішення щодо усіх трьох законопроектів. Максим Луцький узяв контакти протестувальників і пообіцяв запросити їх на наступне засідання Комітету.

В цей же день Головне науково-експертне управління Верховної Ради встигло розглянути лише “законопроект Табачника”, але розкритикувало його.

Наступного дня, 11 січня, Максим Луцький зробив заяву у ЗМІ, що усі три законопроекти розглядатися на останньому пленарному тижні восьмої сесії парламенту не будуть. При цьому Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти вважає, що за основу має бути взятий “законопроект Табачника”.

13 січня Департамент інформації та комунікації з громадськістю Секретаріату Кабінету Міністрів оприлюднює заяву  Прем’єр-міністра Миколи Азарова, у якій він обіцяє на наступному тижні обговорити з ректорами, студентами та експертами урядовий “законопроект Табачника”. За словами Прем’єра, після проведення відповідних консультацій буде вирішено – голосувати за законопроект, чи ні. Проте поки невідомо – кого саме і куди запросять на консультацію з Азаровим…

Восьма сесія парламенту завершилася у п’ятницю, 13 cічня.  Розпочалися депутатські канікули, після яких в свою чергу розпочнеться нова, дев’ята сесія. Дев’ята сесія Верховної Ради, судячи з усього, розпочнеться в лютому.

Організатори акції наголошують, що всього зареєстровано три законопроекти, і до всіх трьох є претензії. Аналіз усіх трьох законопроектів днями очікується на сайті ФРІ.

Безпосередні небезпеки “законопроекту Табачника” для студентів-бюджетників – http://lebed-michael.livejournal.com/61426.html

Безпосередні небезпеки “законопроекту Табачника” для студентів-контрактників – http://lebed-michael.livejournal.com/61631.html

Докладнішу інформацію можна знайти тут – http://vk.com/event33872756

За додатковою інформацією звертайтесь за тел.: +380681217741 (Михайло Лебедь)

Законопроект про вищу освіту, проти ухвалення якого вчора біля будівлі Верховної Ради мітингували студенти, розглядатися на останньому пленарному тижні цій сесії парламенту не буде.

Залишити відповідь