Share

Базова ФРІшна Школа: як все відбувалося

Спочатку змусити себе прокинутися рано у свій заслужений вихідний, потім з півгодини блукати поміж дитячими садками, яслами й комінтернівською районною організацією “Партії Регіонів” у пошуках центру “Довіра” – і все для того, щоб зарядитися потужною фрішною енергетикою й отримати купу нових знань на базовій ФРІ-школі, яка відбулася у Харкові 22-23 жовтня. І відбулася на сто відсотків!
Фрі-школа об`єднала тих, що прагнуть саморозвитку і активної участі в суспільному житті, тих, що прагнуть завжди бути “ON”, завжди бути “увімкненими”. Тож і програма школи була гіпернасиченою: вісім навчальних блоків, купа енерджайзерів… І, певна річ, яке навчання без знайомства? Познайомилися швидко, весело, безболісно, і, звісно ж, не без “фраз-у-десятку” на кшталт: “Я граю в шахмати. А що, хіба по мені не видно?”, “Шестеро людей не повірило, що я не п`ю і не палю. А це правда. Ну, тобто, я не  п`ю і не палю…”
Власне навчання розпочалося з лекції Святослава Губіна “Вступ до громадської діяльності”. Розбиралися з тим, що таке “третій сектор”, розглядали види суспільних організацій, моделі влади. І, певне, найбільше зачепили слова: “Потрібно, щоб люди шукали один в одному спільне”. Саме цим ми і займалися на ФРІ-школі упродовж двох днів:-)
Другий навчальний блок, присвячений таймменеджменту, проводила Оля Шигімага. Ми прагнему купу всього встигнути – і годинами просиджуємо в соціальних мережах, хочемо якісно виконати роботу – і залишаємо її на останній момент. Загалом, правильний розподіл часу у більшості з нас – вельми слабке місце. І найчастіше ми ігноруємо такі, здавалося б очевидні принципи, на які звернула увагу Оля, як-то:
– справи, які можна довести до автоматизму – доводьте до автоматизму;
– обов`язково доводьте справу до кінця;
– вмійте вчасно зупинитися;
– правильно визначайте пріоритети;
– відпочивайте ;-);
– вчіться казати “Ні!”;
– і не бійтеся експериментувати!
Разом з Дар`єю Каленюк учасники школи знайомилися з проектним менеджментом. Після теоретичного блоку учасники розділилися на групи, кожна з яких мала за вісім хвилин підготувати власний проект і презентувати його: чи то новий арт-центр в Харкові, чи молодіжний журнал, чи Свято здоро`я, чи акцію з популяризації української мови.
Перший навчальний день завершився тренінгом Дмитра Тарана “Навички ефективної презентації”, на якому учасники школи оволодівали прямими і опосередкованими методами переконання. А після теоретичної частини використовували набуті знання у змодельованих ситуаціях: хтось переконував викладача відпустити студентів з пари, хтось вимагав у деканата надати студентам статут ВНЗ…
Другий день ФРІ-школи виявився не менш насиченим, аніж перший. Світланка Охович розповіла про нові медіа, зокрема, про те, як Facebook, Twitter, G+, ВКонтакте можна використовувати в громадській діяльності. Разом з Анею Власенко писали прес-релізи, розбиралися з тим, на яких принципах громадські організації мають співпрацювати із ЗМІ. Сергій Сажин провів лекцію щодо прав людини. яка переросла у жваву дискусію. Загалом, учасникам базової ФРІ-школи вдалося все: і отримати знання, і розважитися, і працювати в команді, що яскраво продемонстрував енергійний тренінг від Тані Рябченко.
Тож, друзі, до зустрічі на новій ФРІ-школі!;-)

Олена Сорока,

медіа-служба  Харківської ФРІ

fri@frikharkiv.org.ua

Залишити відповідь