Право на свободу об’єднання в небезпеці

Share

Розроблений громадськістю законопроект «Про громадські організації» №7262-1 може бути повністю переписаний. Як повідомляє партнер ФРІ, Український незалежний центр політичних досліджень (УНЦПД), про такі наміри у ході першого засідання робочої групи Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Верховної Ради з питань закону про громадські організації заявив голова робочої групи, народний депутат Юрій Ключковський.

За його словами, необхідно спочатку створити закон «Про неурядові організації», який декларативно буде регулювати всі інститути громадянського суспільства, і лише потім почати готувати закон «Про громадські організації».

Цікаво, що з 29 членів робочої групи Комітету тільки два представляють громадські організації: Олександр Вінніков (Мережа розвитку європейського права) та Микола Слюсаревський (Центр комерційного права). Тобто закон про ГО вкотре будуть писати не громадські діячі, а чиновники. При цьому список членів робочої групи був сформований Ю.Ключковським. Як відомо, він не вперше гальмує корисні для громадянського суспільства законопроекти. Так, раніше він виступав проти проекту закону №0961  «Про непідприємницькі організації» (реєстр. від 14.05.2002).

Як зазначив Максим Лациба, керівник програм УНЦПД, таким чином Ю.Ключковський фактично пропонує порушити регламент Верховної Ради: замість того, щоб розглядати внесені депутатами до другого читання поправки до законопроекту, планується писати новий непотрібний для громадян закон.

Наголошуємо, що пропозиція Ю.Ключковського несе величезний ризик для документу: представники органів виконавчої влади перепишуть всі позитивні новації законопроекту, знівелюють їх і повернуть фактично до сьогоднішнього негативного стану. Тому громадські організації мають тримати руку на пульсі подій навколо цього законопроекту.

Закликаємо громадські організації написати лист голові Комітету Олександру Омельченку на підтримку тих позитивних норм, які є в законопроекті «Про громадські організації» №7262-1, та вимогою відкритого та прозорого розгляду його в Комітеті з залученням громадських організацій. Контактні дані: e-mail – Omelchenko.Oleksandr@rada.gov.ua, факс – (044) 255-33-07.

Нагадаємо, що проект закону «Про громадські організації» №7262-1 був ухвалений парламентом у першому читанні 17 травня 2011 року. Законопроект розроблений партнерством громадських організацій – Мережею розвитку європейського права, Центром громадської адвокатури, УНЦПД та ін. – у зв’язку з необхідністю конкретизувати процедури реалізації права на свободу об’єднання. Лобіювати прийняття законопроекту у першому читанні допомагала і ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ).

Залишити відповідь