Правозахисники рекомендували українській владі вимагати від Білорусі дотримання прав людини

Share

10 червня в прес-центрі ЛІГАБізнесІнформ відбувся круглий стіл “Події в Мінську після 19 грудня: наслідки для Білорусі і уроки для України”. Учасники заходу обговорювали доповідь міжнародних експертів-правозахисників по подіях післявиборних масових акцій протесту в Мінську в кінці минулого року, порівнювали ситуацію із правами людини в Білорусі та Україні. За результатами заходу були представлені рекомендації для української влади стосовно подальших відносин з Білоруссю.

Захід відбувся за ініціативи Київського інформаційного центру Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі (куди входить ФРІ) спільно з Українською Гельсінською спілкою з Прав Людини.

Під час круглого столу було презентовано доповідь міжнародних експертів, запрошених Комітетом міжнародного контролю, стосовно подій 19 грудня 2010 на Площі Незалежності в Мінську. Даний документ став першою незалежною оцінкою післявиборних акцій протесту. У доповіді події оцінюються з точки зору внутрішнього законодавства Республіки Білорусь, а також відповідності дій влади Білорусі міжнародним стандартам у сфері прав людини. Правозахисники – учасники круглого столу також обговорили, чи існують подібні проблеми з правами людини в Україні, зокрема мова йшла про свободу мирних зібрань, свободу асоціацій та свободу слова.

Своєрідним підсумком круглого столу стало оголошення рекомендацій до влади України стосовно дій по відношенню до Білорусі. Серед рекомендацій, які учасники круглого столу планують передати до центральних органів влади України, зазначені такі – вимагати від влади Білорусі додаткового розслідування подій, що стались в Мінську 19 грудня 2010, наполягати на співпраці офіційного Мінська з міжнародними правозахисними організаціями, вимагати надання пояснень стосовно процедури формування списків “нев’їзних” до Білорусі та заборону на внесення до них правозахисників та журналістів, дотримання міжнародних стандартів Прав Людини на території країни.

“Комітет міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі – це унікальний інструмент солідарних дій, завдяки якому ми змогли налагодити таку інтенсивну міжнародну підтримку білоруському громадянському суспільству, яке перебуває у скруті. Українська влада має прислухатись до експертів та жорстко відповідати на порушення прав людини в сусідній країні, адже саме зараз Україна головує в Раді Європи і має додаткові важелі впливу”, – зазначив Даніїл Мєщєряков, програмний координатор Московської Гельсінської групи.

Контакти: Марина Цапок +380 97 96 173 46 kyiv.info@hrwatch-by.org

Для довідки: Комітет міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі – це коаліція з більш ніж 40 неурядових організацій і груп з країн ОБСЄ, що створена у відповідь на погіршення ситуації з правами людини після подій 19 грудня 2010 року. Основними цілями Комітету є постійний моніторинг та міжнародний контроль за ситуацією з дотриманням фундаментальних Прав Людини і положенням правозахисних організацій в Республіці Білорусь, напрацювання рекомендацій органам влади Білорусі і міжнародним міжурядовим організаціям по нормалізації ситуації і приведенню її у відповідність до міжнародних зобов’язань, що їх взяв на себе уряд Білорусі, та внутрішнім законам.

http://hrwatch-by.org

Залишити відповідь