У Франківську з’явилась “Зона Вільного Навчання”

Share

"Зона вільного навчання"
"Зона вільного навчання"

Сьогодні, 25 травня, по всій Україні прокотилася низка акцій та заходів, спровокована неврахуванням думки студенства, молоді та представників різних громадських організацій під час опрацювання законопроекту в експертних групах. Адже вже цьогорічні протести 31 січня та 28 лютого мали по собі певний результат – МОНМС пообіцяло врахувати думку “незгодних”. Отже 25 травня більш ніж у двадцяти містах України відбулися різноформатні заходи і Франківськ не став виключенням. Тут відбувся захід “Зона Вільного Навчання” на підтримку акції солідарності студентів, викладачів, школярів і їх батьків проти деградації освіти. На локальному рівні організаторами виступили Франківські УАСС і  ФРІ у співпраці з місцевим студентством. Представники принаймні трьох ВИШів – Медичного, Нафти і Газу та ім. Василя Стефаника підтримали всеукраїнські протести.

Проте місцевий протест та солідаризація набули дещо відмінний від загальноукраїнських форм характер. Флеш-моб, розповсюдження тематичної періодики, соціологічне опитування та прес-брифінг – ось 4 головні складові Франківської акції. Студентство створило так звану “Зону вільного навчання” у самому центрі міста – на Вічевому майдані. Більше сотні молодих людей читали підручники, писали та вивчали конспекти, словом, займалися справжнім навчальним процесом.

Студенти Франківська
Студенти Франківська

У цей час вони знаходились в огородженій загороджувальною стрічкою зоні. Це, власне, і була територія (зона)  без неадекватних реформ, платних послуг та інших загрозливих ініціатив МОНМСу, де будь-хто міг спокійно зайнятися освітньою справою. Акція привернула увагу пересічних Франківчан, багато людей різного віку долучилися до мирного протесту вже під час проведення. Врешті студенти розірвали кордони “Зони вільного навчання”, пропагуючи ідею змін і розширення таких територій на всю Україну.

"Зона вільного навчання"
“Зона вільного навчання”

Паралельно інсценуванню проводилось соціологічне опитування з вибіркою по молоді Франківська з питаннь системи освіти. Результати будуть опубліковані трохи згодом. Організатори сподіваються на подальшу підтримку студентством таких методик захисту власних прав, на адекватність і компетентність МОНМСу, звісно.

Зону вільного навчання - по всій Україні!
Зону вільного навчання – по всій Україні!

Текст: Тарас Малий. Максим Кицюк. Фото: Настя Синовець

Залишити відповідь