Тактична перемога молоді! Законопроект “Про вищу освіту” No. 7486-1 поки не розглядатимуть

Share

Молодь Києва, Донецька, Житомира, Хмельницького, Харкова, Запоріжжя та Одеси сьогодні, 31 січня, здобула тактичну перемогу у боротьбі проти звуження прав студентів, школярів та їх батьків. Законопроект “Про вищу освіту” № 7486-1 через акції протесту поки не розглядатимуть у парламенті.

Більше півтисячі молодих людей (насправді нам зараз важко порахувати наскільки більше; значно більше) сьогодні протестували у різних містах України проти винесення законопроекту № 7486-1 у сесійну залу Верховної Ради. Молодь впевнена, що законопроект № 7486-1 дозволить адміністраціям вищих навчальних закладів необмежено збільшувати розмір плати за навчання студентів-контрактників, бо формулювання законопроекту загрожують збільшенням під час навчання плати з поправкою не лише на індекс інфляції, а й на нерегламентований ректорський “ікс”. Інші норми законопроекту прямо суперечать передвиборчим обіцянкам Президента України та Партії регіонів, а також не відповідають передвиборчим обіцянкам усіх інших політичних сил парламенту.

Під час столичної акції протесту біля Погоджувальної ради депутатських фракцій парламенту, Голова Верховної Ради Володимир Литвин запропонував депутатам парламентського Комітету з питань освіти та науки провести ще одне засідання, на яке “запросити всіх, кому небайдужий проект закону, що стосується вищої освіти”.

“Сьогоднішня акція є лише попереджувальною. Якщо влада і надалі ігноруватиме вимоги молоді – чекайте на набагато масовіші протести. Бо більшість студентів повернулись з канікул, і ще не чули про кабальні норми законопроекту,” – стверджує активіст Всеукраїнської молодіжної організації “Фундації Регіональних Ініціатив” Антон Делікатний, а також наголошує, що влада ще з 2008 року ігнорує вимоги молоді щодо різних редакцій зазначених норм з попередніх проектів Закону “Про вищу освіту”.

Організаторами київської акції протесту були Незалежна студентська профспілка “Пряма дія”, Громадянський рух “Відсіч”, Всеукраїнська молодіжна організація “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ), Спудейське братство НаУКМА, Братство козацького бойового Звичаю “Спас”, Студентська колегія НаУКМА, Центр візуальної культури. Організаторами акцій у інших містах виступили, окрім осередків деяких з перелічених, і інші студентські та молодіжні організації.

Докладний аналіз небезпек законопроекту № 7486-1 можна завантажити тут

31 січня молодь також протестувала проти скорочення державного замовлення у ВНЗ на 2011 рік, та проти введення примусових відпрацювань випускників ВНЗ.

Більше інформації можна отримати від Антона Делікатного (ФРІ): (095) 605-15-63, (063) 827-38-37

Залишити відповідь