Студенти обіцяють протести проти нового законопроекту “Про вищу освіту” № 7486-1

Share

Сьогодні в Центрі візуальної культури при Києво-Могилянській академії відбулася прес-конференція молодіжних активістів, які виступають проти подальшої комерціалізації, ліквідації автономії та тотальної корупції у вищій освіті. В ході прес-конференції, студентські активісти розказали про підготовку до найближчих акцій протесту, до участі у яких планується залучити як студентів, так і викладачів, школярів і їхніх батьків.

Співрганізатори прес-конференції (активісти Незалежної студентської профспілки “Пряма Дія”) заявляють:

Нещодавно Міносвіти вирішило скоротити держзамовлення на 42%. Це означатиме, що десятки тисяч абітурієнтів позбудуться можливості продовжити навчання. Їм буде просто нічого платити. Це означатиме, що близько 3 тисяч викладачів позбудуться робочих місць.

Депутати правлячої партії форсують прийняття нового закону “Про вищу освіту”. Згідно нового закону держава фактично скасує бюджетні місця для заочників, а контрактники будуть змушені щороку платити все більші суми за своє навчання.

Також новий закон дозволятиме скорочувати держзамовлення на будь-які відсотки – прив’язка кількості студентів до кількості населення тепер скасовується.

Одне з найбільш абсурдних положень нового закону “Про вищу освіту” – норма про те, що статус вишів визначатиметься виключно за кількістю студентів, які там навчаються. А це призведе до позбавлення Києво-Могилянської Академії статусу університету.

Активіст “Фундації регіональних ініціатив” Антон Делікатний під час прес-конференції зауважив, що “законопроект передбачає можливість щорічного підняття вартості контракту для студентів. Через це частина людей може не довчитися, будучи не в змозі оплатити своє навчання”.

Голова Студентської колегії Києво-Могилянської академії Єгор Стадний визначив як головну загрозу законопроекту для Могилянки ризик втрати статусу університету, оскільки передбачається, що такий статус матимуть тільки виші з кількістю студентів не менше десяти тисяч. Пропоновані новації понизять статус провідного українського вишу до “коледжу”, що автоматично означає також суттєве зниження фінансування та ще більше обмеження управлінської автономії.

“Законопроект також звужує права та можливості для студентського самоврядування, зокрема, знімаючи чинну норму про виділення 0,5% коштів спеціального фонду вишу,” – додав Єгор Стадний.

Старший викладач кафедри політології Києво-Могилянської академії та експерт з освітніх питань Інна Совсун відмітила: “Без покращення фінансування вищої освіти будь-які зміни неможливі. Логіка економії на освіті, котра закладена в законопроекті та інших рішеннях міністерства, загрожує деградацією освіти та свідчить про відсутність будь-якої стратегії у діях уряду в цій сфері. Ганебний рівень зарплат викладачів автоматично призводить до підвищення корупції, котра залишається ключовою структурною проблемою вищої школи.”

“Анонсоване скорочення державного замовлення на 42 % – це чергова спроба перевести освіту на комерційні рейки, перетворити її на бізнес та змусити все більшу кількість студентів вступати на платній основі. Через це тисячі молодих людей втрачають можливість отримати вищу освіту – більшість сімей не зможуть собі це дозволити. Проблема також безпосередньо зачепить викладачів, які втратять свої робочі місця через скорочення бюджетної підтримки вишів,” – заявив активіст профспілки “Пряма дія” Андрій Мовчан.

Студентська профспілка “Пряма дія”, “Фундація регіональних ініціатив”, громадянський рух “Відсіч”, Студентська колегія та Центр візуальної культури Києво-Могилянської академії оголосили про початок кампанії спротиву наступові на освіту. “Ми виступаємо проти тиску міністерства на Могилянку, проти МОНівського законопроекту, проти скорочень державного замовлення, натомість вимагаючи автономії університетів як реально діючої системи демократичного самоуправління за участю викладачів та студентів,” – оголосив Вадим Гудима, студент Могилянки та активіст “Прямої дії”.

Учасники прес-конференції закликали студентів, викладачів, абітурієнтів,школярів та їхніх батьків прийти на акцію протесту, яка відбудеться 31 січня.

Учасники прес-конференції:

Інна Совсун (Центр візуальної культури НаУКМА, (067) 502-57-27), Вадим Гудима (Незалежна студентська профспілка “Пряма дія”, (093) 598-42-02), Андрій Мовчан (Незалежна студентська профспілка “Пряма дія”, (063) 478-41-85), Єгор Стадний (Студентська колегія НаУКМА), Антон Делікаиний ((095) 605-15-63, (063) 827-38-37, Київський осередок ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив”).

Організатори:

Центр візуальної культури НаУКМА
Студентська колегія НаУКМА
Незалежна студентська профспілка “Пряма дія”

Аудіозапис прес-конференції – https://fri.com.ua/wp-content/uploads/2011/01/20.11.2011.wav

Аналіз небезпек законопроекту № 7486-1  можна завантажити тут – https://fri.com.ua/?p=7052

Залишити відповідь