Звіт Харківської ФРІ за перше півріччя 2010 року

Share

За перше півріччя 2010 року Харківська ФРІ провела близько півсотні заходів найрізноманітнішого спрямування та тематики: від літературних вечорів до вуличних акцій, різноманітних навчально-просвітницьких заходів, на теми від здорового способу життя до використання нових медіа та організації дій на захист громадських інтересів. До цих заходів долучилося близько десяти тисяч осіб.

На сайті також можна переглянути звіт Харківської ФРІ за 2009 рік.
Нижче наведено перелік проектів та заходів, які організували члени Харківської ФРІ.

№ п/п Захід Дата Кількість учасників Опис
1 ФРІ-вечір «Твій свідомий вибір – твоє майбутнє» 13 січня 18 Напередодні президентських виборів правознавець Юрій Чумак та соціолог Олександр Поступний поговорили з аудиторією книгарні «Є» про те, чому кожен з нас має усвідомлювати значення свого вибору.
2 Перегляд і обговорення фільму Люка Бессона “ДІМ” 14 січня 50 Перегляд та обговорення фільму, що зачіпає важливі екологічні теми, в книгарні «Є».
3 “Humanity in Action” – презентація навчальної програми з прав людини та прав меншин у Харкові 30 січня 10 “Humanity in Action” – це безкоштовна англомовна транскордонна програма, яка паралельно проходить в 7 країнах Європи та США. Це 5-тижневий літній курс, який складається з лекцій, дискусій на тему прав людини і прав меншин, а також самостійного дослідження учасників.
4 Майстер-клас «WordPress: створюємо сайт з нуля» 4 лютого 25 Голова Харківської ФРІ Євген Демченко розповів, про те як легко, без спеціальних знань, створити та адмініструвати сайт.
5 Англомовний дискусійний клуб FRI-D-club 9 лютого,

а потім кожного місяця, раз у тиждень

15 Регулярно в книгарні «Є» викладач англійської Людмила Чабаненко збирає публіку, щоб поспілкуватися на цікаві та важливі теми англійською мовою.
6 Семінар “Право на доступ до інформації” 10 лютого 25 Провозахисник, спеціаліст з доступу до інформації, член Правління Хакрівської ФРІ Оксана Нестеренко розповіла про гарантоване право кожного мати доступ до інформації, яку ми потребуємо в нашому повсякденному житті, як його використовувати та як боротися з обмеженням цього права.
7 Навчальний семінар «А шо ми можем здєлать?.. Дії на захист громадських інтересів» 11 лютого 20 Голова ФРІ-Харків Євген Демченко презентував механізми дій на захист громадських інтересів.
8 Нагодуй горобчика 14 лютого 70 Всеукраїнська акція була спрямована на зовсім молоде покоління. Дітлахи долучилися до майстрування годівничок та годування птахів.
9 ФРИ-вечер «Студенческое движение: стояние или движение? Кто движет и куда?» 17 лютого 15 Представители Молодёжного правозащитного движения Мария Гордеева (Владимир) и Дмитрий Макаров (Орел-Москва) поговорили с аудиторией книжного магазина «Є», о том, что такое студенческое движение, существует ли оно вообще, как оно развивалось и куда движется.
10 Акція «Новообраний президенте, почуйте кожного!» 24 лютого 30 Вулична акція в рамках кампанії «Новий громадянин» була присвячена обіцянці Президента почути кожного. Молодь зібралася, щоб на телекамери задати свої запитання Президенту і дізнатися відповідь на хвилюючі їх питання з різних сфер життя.
11 ФРІ-вечір Євгена Захарова

«Правозахисник – ворог держави?»

3 березня 35 Правознавець, співголова Харківської правозахисної групи, Євген Захаров розповів про тернистий шлях захисту прав та презентував унікальні тематичні видання.
12 ФРІ-вечір Вячеслава Гусєва «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» 3 березня 25 Координатор проекту Вячеслав Гусєв розповів про проект Європейського Союзу та Програми Розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду».
13 «Літературне бомбардування» 10 березня 15 Насичений літературний вечір буккросингу та презентацій є унікальним заходом, де кожен може презентувати свою улюблену книжку, розказати щось цікаве про автора та пограти в різні літературні конкурси. Відбувається в Харківському літературному музеї.
14 Презентація “Що таке ФРІ і з чим її їдять?” 13 березня 15 На гіпер-активній презентації молодіжної організації ФРІ публіка самостійно знайомилась, а потім презентувала проекти ФРІ; самі ж фрішники розповіли та намалювали, чому вони у ФРІ, що може дати некомерційна неполітична організація молодій людині та запропонували долучитися до різних напрямів діяльності.
15 ФРІ-вечір Тараса Данька «Економіка інновацій в Україні: у чому наша перевага?» 15 березня 15 Економіст, член Ради Української асоціації розвитку менеджменту та бізнес-освіти Тарас Данько поговорив з аудиторією книгарні «Є» про те, як припинити відтік мозків з України та як мають діяти різні структури держави та верстви населення, щоб відбувався стрімкий економічний розвиток.
16 День народження Ліни Костенко 19 березня ~ 250 Вулична акція полягала у роздаванні перехожим віршів Ліни Костенко.
17 Благодійна акція «Серце до Серця» травень Кілька тисяч Впродовж всеукраїнської акції відбулася низка мистецьких та вуличних заходів, метою яких був збір коштів для закупівлі медичного обладнання дитячих лікарень. Координатор акції в Харкові – фрішниця Анна Власенко. Докладніше на сайті http://serce.kharkov.ua
18 Лекція «Дизайн як засіб досягнення мети» 7 квітня 25 Дизайнер Олег Почтар розповів та показав на прикладах, що таке композиція, як розвинути композиційне мислення та яка від цього користь у дизайні.
19 Презентація «Платформа. Свідомо» 10 квітня 20 Організатор проекту, журналіст Олександр Акименко на прикладі свого проекту «Платформа. Свідомо» розповів, як зробити важливі суспільні теми цікавими та актуальними для обговорення.
20 Семінар-тренінг «Робота зі ЗМІ» 11 квітня 15 Журналіст Олександр Акименко поділився своїм досвідом роботи у ЗМІ та дав корисні поради.
21 Навчання з управління міжнародними проектами 11 квітня 20 Координатор міжнародного проекту «Євроавтобус», фрішниця Дар’я Каленюк провела навчання з управління міжнародними проектами, поділилася досвідом ФРІ.
22 ФРІ-вечір «Інноваційна модель розвитку: чи можлива вона в Україні?» 12 квітня 20 Соціолог Олександр Поступний поговорив з аудиторією книгарні «Є» про те, як перетворити Україну на сильну державу.
23 ФРІ-вечір «Що таке права людини: Звідки? Куди? Навіщо?» 15 квітня 15 Правозахисник Марія Ясеновська провела просвітницьку лекцію про права людини.
24 Школа особистісного розвитку 24-25 квітня 20 Серія навчань для активної молоді була спрямована на виявлення сильних і слабких сторін особистості, розвинення ефективності, впевненості в собі, володіння навиками керування командою, планування свого часу та вдосконаленню вже наявних навиків.
25 ФРІ-вечір «Здоров’я – основа храму особистості» 27 квітня 12 Валеолог, фрішниця Руслана Коренчук розповіла про зв’язок способу життя та розвитку людини та провела кілька практичних вправ спрямованих на формування здорового способу життя.
26 «Літературне бомбардування» 28 квітня 10 Насичений літературний вечір буккросингу та презентацій є унікальним заходом, де кожен може презентувати свою улюблену книжку, розказати щось цікаве про автора та пограти в різні літературні конкурси. Відбувається в Харківському літературному музеї.
27 Акція «Водій! Хрусти печивом, а не велосипедистами!» 29 квітня 25 Вулична акція, присвячена проблемам велосипедистів, відбулася в рамках кампанії Харківської ФРІ «Веломісто» та мала на меті закликати водіїв поважати велосипедистів як рівноправних учасників дорожнього руху.
28 Проект “Жінка 3000” в Харкові 30 квітня ~ 400 В рамках всеукраїнської акції в Харкові відбулась презентація фільму “Реджін Дефорж. Документ про Неминуле”, презентація серій націй та жива бібліотека (спілкування з видатними жінками з багатим досвідом).

Координатор проекту в Харкові – Дарина Барсукова.

29 «Євроавтобус» 8-25 травня ~ 1500 В рамках цього міжнародного польсько-німецько-українського проекту екіпаж Євроавтобусу відвідав низку невеликих містечок України, активізовуючи молодь до суспільно-корисних справ. Докладніше на сайті http://eurobus.org.ua/
30 Авторський тренінг Дмитра Тарана “Захист від маніпуляцій” 20 травня 30 Тренер тренінгового центру «АТК» Дмитро Таран розповів про найпоширеніші прийоми маніпуляції, які він вивів з власного досвіду, та про те, як захиститися від них.
31 Майстерня громадянської активності 23 травня – вересень 2010 20 Це міжнародна молодіжна програма для молоді, в рамках якої учасники пройдуть серію навчальних заходів від міжнародних тренерів та в результаті напишуть проекти та отримають міні-гранти на їхню реалізацію. Перший етап відбувся 23-25 травня в м. Тростянець.
33 «Неостанній природник» 30 травня ~ 2000 Концерт харківських гуртів на місці вирубки парку ім. Горького за участю гуртів та виконавців Харкова, серед яких: Раскардаш оркестр, Папа Карло, Стрєльцов, Морж, Денис Ковалёв, Дрю БериMore, Коляда&Lissib, Через край, Акама, Амарок, Alarm Pressure та ін.
34 Тренинг Дмитрия Тарана “Мы помогаем сдать сессию” 3 червня 15 Тренер тренінгового центру «АТК» Дмитро Таран провів навчання з специфічних навичок, які допомагають здати сесію, таких як ораторське мистецтво, впевненість в собі, ініціативність, побудова переконливого аргументу.
35 Мистецький захід “Парк Горького периода” 11 червня 120 Захід присвячений проблемі вирубки лісопарку, за участю “Оркестр им.Кернеса”, “Anno Domini “,”4-й Реактор” ,”Raskardaš orkestar”, “Кривоструй”, Міська Барбари та харківських поетів. На заході було представлено погляд діячів мистецтва на проблему лісопарку (в вигляді фото, відео та живого спілкування). Присутні дізналися, що до будь-якої проблеми можна привернути увагу громадськості методом організації мистецьких акцій та запрошені на семінар, на якому будуть представлені механізму захисту громадських інтересів.
36 Семінар «Як захистити громадські інтереси?» 13 червня 20 Тренер Молодіжного правозахисного рузу Вікторія Громова розповіла учасникам семінару про алгоритми організації дій на захист громадських інтересів та закріпила їх за допомогою практичних завдань.
37 Майстер-клас Інтернет: розуміти більше, досягати більшого 22 червня 20 Голова ФРІ-Харків Євген Демченко розповів та показав, як використовувати нові медіа для отримання об’єктивної інформації про оточуючий світ.
38 Освітньо-мотиваційний табір “Be Free: Харків-2” 28-29 червня 60 Табір, в рамках якого близько 60 молодих людей з Харкова та сусідніх областей взяли участь у різноманітних навчаннях, еко-акції та розвагах в НПП «Гомільшанські ліси»

Залишити відповідь