Що може бути дорожчим за здоров’я?

Share

Однією з головних функцій людини є її репродуктивна функція, тобто відтворення собі подібних. Від хворого дерева не може бути здорового плоду. Та зазвичай ми не думаємо про це, безтурботливо ставимся до свого здоров’я і передаємо свої вади наступному поколінню, закладаємо негативний «капітал» послабленого імунітету та різних захворювань. Проблема здатності народити здорову дитину з кожним роком стає все актуальнішою. Відповідно і питанню збереження репродуктивного здоров’я приділяється все більше уваги. Зазвичай, про народження дитини люди починають серйозно замислюватися з 25-ти, 30-річного віку. Проте, статеве життя ведуть з 16-17 років. І за цей майже десятирічний період рідко хто з молодих людей дбає про своє репродуктивне здоров’я. Щороку зростає асортимент медикаментозної продукції та різноманітних способів вилікувати захворювання, що передаються статевим шляхом. Але поряд з цим щороку кількість хворих на СНІД, на венеричні хвороби, безпліддя тощо зростає. Безперечно, зростання фармацевтичного бізнесу набагато «вигідніше», ніж пропаганда здорового способу життя та ознайомлення населення з різними методами збереження здоров’я.

Певний перелік хронічних захворювань стає нормою, здорове немовля стає дивом. Людство намагається пристосуватися до цього, замість того, щоб попередити такі захворювання. І проблема тут полягає не у стані навколишнього середовища чи рівні прибутків, а у зневажанні головних законів природи, у вмінні стримувати бажання і емоції, контролювати свою поведінку. Існує безліч інформаційних матеріалів та освітніх програм з питань підтримання репродуктивного здоров’я та здорового способу життя. Проте, на жаль, це проходить поза увагою молодих людей, адже реклама алкогольних напоїв, сексу, безтурботливого й багатого життя набагато більше приваблює молодь, яка має ще нестійку психіку. А потім біда дійсно стукає у двері, але відновити своє втрачене здоров’я виявляється неможливо.

Що ж є дорожчим за здоров’я? Мабуть тільки його лікування. Треба жити й усвідомлювати, що за кожен вчинок і кожну думки ми несемо особисту відповідальність і від того, як ми поводимо себе сьогодні залежить наше майбутнє. Під таким лозунгом у квітні-травні поточного року проходили тренінги зі статевого виховання в училищах Дніпропетровська, які проводить Дніпропетровська молодіжна громадська організація «Фундація Регіональних Ініціатив». Ці заняття для педагогічного корпусу майже всіх навчальних закладів стали довгоочікуваними й надзвичайно актуальними. В подібних закладах навчаються більшість студентів із сільської місцевості або невеличких містечок, діти з дитячих будинків, які не мають поряд батьків або іншого фактору, що міг би утримати від несвідомих і ризикованих для здоров’я вчинків. Зі своїми проблемами молоді люди, як правило, звертаються до педагогів та вихователів училища, проте часто буває надзвичайно пізно. Саме в такому віці – 15-18 років –

молодь робить найбільше помилок. Закликаємо всі установи та організації, (і комерційні особливо), кого турбує здоров’я майбутніх поколінь, знайти час і можливість для пропаганди здорового способу життя, відповідальної, моральної і свідомої поведінки серед молоді, особливо підлітків.

Олена Болоніна, Данило Борисюк, Ольга Солодушко
ДМГО Фундація Регіональних Ініціатив
Fri.dnepr@gmail.com

Залишити відповідь