Громадськість проти 2450: перемовини з владою тривають

Share

Представники переважної більшості громадських організацій та профспілок-учасників сьогоднішніх комітетських слухань з приводу скандального законопроекту № 2450 (про мирні зібрання) під час слухань підписали Резолюцію, у якій стверджують, що законодавчу ініціативу необхідно відхилити, а також розробити новий пакет законопроектів щодо свободи зібрань. Громадські активісти вимагають, щоб дана Резолюція обов’язково була розглянута на засіданні парламентського Комітету з питань Прав Людини.

Нагадуємо, що рішення про проведення комітетських слухань з приводу законопроекту №2450 було прийняте народними депутатами на останній парламентській погоджувальній раді під час Всеукраїнської акції протесту проти законодавчої ініціативи. Варто підкреслити, що протестувальники вимагали саме парламентських слухань з приводу законопроекту за участі представників громадських організацій, а також вимагали спрямувати законодавчу ініціативу на експертизу до Венеціанської комісії.

ПІДТРИМАТИ РЕЗОЛЮЦІЮ ПРОТИ 2450 можна, підписавши звернення до членів парламентського Комітету з питань Прав Людини, яке знаходиться за наступним посиланнямhttp://bit.ly/9ogu3R

За словами члена правління Інституту «Республіка» та члена Громадської ради МВС з питань Прав Людини Володимира Чемериса, громадськість дійсно потребує ряду змін у законодавстві, які обмежать можливості посадових осіб протиправно перешкоджати мирним зібрання. Подібних змін немає у законопроекті № 2450, що ще раз підкреслює його деструктивну місію. Як стверджують учасники сьогоднішніх комітетських слухань, задля відповідності зі стандартами найрозвиненіших демократичних країн, в Україні необхідно впровадити наступні норми.

1. Відсутність повідомлення про зібрання не має бути підставою для обмеження права на зібрання і притягнення до відповідальності.
2. Метою надання повідомлення про зібрання має бути виключно те, щоб виконавча влада приготувалася для захисту зібрання. У випадку повідомлення влада несе відповідальність за охорону зібрання.
3. Процедура повідомлення не має жодним чином ускладнюватися, в тому числі і рішеннями центральних та місцевих органів влади та місцевого самоврядування.
4. Потрібне чітке встановлення підстав для судової заборони мирних зібрань. Суд може забороняти проведення мирного зібрання лише у виняткових випадках  коли є підтверджені точні дані, що будуть вчинені правопорушення. Необхідно зняти обмеження щодо місць проведення зібрання – Рада, Кабмін, Адміністрація президента, МВС та його підрозділи, обласні і райадміністрації, мерії, суди, в т.ч. Конституційний, і т.д. є головними адресатами вимог громадян.
5. Необхідно встановити кримінальну відповідальність влади і, зокрема, правоохоронців за порушення свободи зібрань.
6. Потрібне чітке встановлення підстав для судової заборони мирних зібрань.
7. Встановити спеціальні терміни для апеляційного оскарження судових рішень про заборону мирних зібрань.
8. Внести зміни до Кодексу про адмінправопорушення, які б унеможливлювали  незаконну практику міліції затримувати громадян та висувати їм в суді звинувачення про злісну непокору законним вимогам правоохоронців на основі одного лише рапорту міліціонерів. Фактично, ця норма зараз дозволяє міліції затримувати будь-кого протягом будь-якої публічної акції.

Громадські лідери впевнені, що проект про свободу зібрань можна підтримати лише тоді, якщо там будуть втілені всі вищезгадані положення, які є “програмою-мінімумом” для реформування законодавства, що регулює мирні зібрання. В той же час проект 2450 за своїм духом та буквою суперечить цій програмі, не відповідає принципу верховенства права і містить норми, що насаджують в країні авторитарний режим. Цей документ замість того щоб регламентувати винятки із права на проведення мирних зібрань,так як цього вимагає ч. 2 ст. 39 Конституції України, послідовно звужує зміст та обсяг цього права, що заборонено Конституцією.

Клікніть на фото, щоб побачити фотосесію!

[pictobrowser type=”flickr” userID=”frivmgo” albumID=”72157624586894016″]

24.06.2010

Довідки за телефонами:
050 3806268 (Володимир Чемерис, член Громадської ради МВС з Прав Людини), 068 1217741 (Михайло Лебедь, громадський діяч)

Залишити відповідь