ФРІ у громадській кампанії покарання вбивць Ігоря Індила

Share

ФРІДрузі, після Всеукраїнських акцій з приводу вбивства в Шевченківському райвідділі міліції міста Києва 19-річного студента раптом розпочалися брудні політичні спроби дискредитувати ФРІ, як одного з співорганізаторів цих акцій. Тож, щоб розвіяти маячню, ми вирішили познайомити (а когось – ще раз познайомити) з принципами і діяльністю нашої організації. І зробили це у форматі “питання-відповідь”.

В чому полягає ціль ФРІ у цій громадській кампанії?

Звісно, ми хочемо, щоб вбивці Ігоря Індила були покарані. Звісно ми хочемо, щоб кожен міліціонер, повинний в смерті хлопця, дивився на світ через тюремні грати.

Чого вимагають від влади ФРІ та інші співорганізатори акцій?

Від прокуратури ми вимагаємо провести об’єктивне розслідування обставин загибелі Ігоря Індила та притягнути винних до кримінальної відповідальності. Від керівництва МВС України ми вимагаємо звільнити керівництво Шевченківського райвідділу в місті Києві. Ці люди не мають права носити погони!

Які додаткові вимоги висували владі ФРІ та інші співорганізатори акцій?

Ми хочемо, щоб за гратами сиділи усі кати й вбивці, які є в міліції. Тому вимагаємо від прокуратури притягнути до кримінальної відповідальності винних в побитті людей, зокрема, у Вінниці, Харкові, Кіровограді та Шаргороді. Нагадуємо, що у Харкові системно відбувається побиття бандитами захисників лісопарку, а міліція просто бездіяльно спостерігає за цим, а потім і сама долучається до провокацій, побиття і затримування людей. Нещодавно у Кіровограді трьох хлопців кілька днів піддавали тортурам у міліцейському відділку. Сьогодні в міліційних застінках викидаються з вікон, або “загадково” стають майже інвалідами (Шаргород), або отримують тяжкі тілесні ушкодження, або смертельну черепно-мозкову травму (Вінниця). Тому вимагаємо, зкрема, звільнити з посади керівництво Ленінського райвідділу міліції Кіровограда, а також начальника Харківського міського управління ГУ МВС в Харківській області О.Баранника. Також ми вимагаємо провести переатестацію особового складу МВС, аби очистити лави міліції від садистів, які нехтують Конституцією та законами України.

Під час акцій ми також висловлювались проти прийняття законопроекту № 2450. Нагадуємо, що для того, щоб нас цілком обеззброїти, влада хоче фактично заборонити наше право на мирні зібрання та свободу вираження думок. У Верховній Раді скоро може відбутися голосування одіозного законопроекту № 2450, який спрямований обмежити можливості громадян впливати на неправомірні дії влади. Це сприятиме ще більшому свавіллю міліціянтів щодо як активістів, так і простих громадян. Також ми вимагаємо звільнення майора П.Оніщенка з Департаменту Громадської Безпеки за системне незаконне перешкоджання мирним акціям протесту та безпідставні затримання громадян.

Хто є співорганізаторами акцій протесту разом з ФРІ?

Разом з ФРІ співорганізаторами Всеукраїнських акцій протесту були й інші громадські, студентські та молодіжні організації, дружні профспілки, журналісти, студенти, просто активні люди, одногрупники та сусіди вбитого хлопця. ФРІ брала участь в організації двох перших Всеукраїнських акцій протесту: “Міліція відповість за вбивство!” (1 червня) та “Ні поліцейській державі!” (10 червня). Зараз окремі ФРІшники разом з активістами інших організацій розпочали рух “Ні поліцейській державі!”, вимоги до влади якого ширші за вимоги даної кампанії.

Що робить ФРІ для того, щоб досягти цілі громадянської кампанії та досягти виконання додаткових вимог від влади?

Для того, щоб привернути до вбивства Ігоря Індила увагу влади та суспільства, для того, щоб привернути увагу до численних злочинів української міліції як за цієї, так і за минулої влади, для того, щоб попередити майбутні злочини – ми проводимо акції протесту. Для того, щоб справа Ігоря Індила зрушувала з місця, ми також ведемо перемовини з владою. Окрім цього, за нашої допомоги до шукачів справедливості у справі Ігоря долучився юрист-професіонал.

Харківська й Київська ФРІ допомагають добиватися справедливості захисникам Харківського лісопарку. Разом з іншими осередками нашої організації ми привертали увагу влади та суспільства до цієї проблеми в тому числі під час Всеукраїнської акції 10 червня.

ФРІ також співкоординує окрему громадську кампанію проти законопроекту № 2450. Ми привертали увагу влади та суспільства до цієї проблеми в тому числі під час акцій 1 та 10 червня.

Чи правда, що акції ФРІ є замовленням певних політичних сил?

Ні. Це неправда. Усі акції, які коли-небудь організовувала ФРІ, ніколи не були політичним замовленням. Це суперечить принципам нашої організації, адже ФРІ є незалежною неурядовою організацією, не належить до жодної з політичних партій, не підтримує жодного партійного лідера і не бере участі у виборах як сторона виборчого процесу. У лавах ФРІ молодь різних, часом навіть діаметрально протилежних політичних поглядів, а також аполітична молодь. Єднає нас дружба, взаємоповага та бажання захищати права та інтереси молоді. У стосунках з владою ФРІ притримується принципу “полісі” (англ. “policy”) – контролює діяльність представників влади, але на владу не претендує.

Конспірологічні теорії про замовлення політичних сил були навмисно створені політтехнологами. Бо єдине чого насправді бояться ті, хто покривають бєспрєдєл у цій країні, – це масових акцій громадської непокори. А оскільки це далеко не перші Всеукраїнські протести, у яких бере участь та які організовує ФРІ, то небезпеку зараз, звісно, бачать в нас. Тому народу намагаються нав’язати ілюзію того, що будь-який спротив несправедливостям зі сторони громадськості – чиєсь політичне замовлення. Люди, не ведіться! Об’єднуйтесь і захищайте свої права та інтереси!

Чи правда, що за участь у акціях ФРІ люди отримують гроші?

Ні. Це неправда. Це суперечить принципам нашої організації. В усіх акціях, які коли-небудь організовувала ФРІ, люди беруть участь абсолютно безплатно та добровільно. Одним з найважливіших стратегічних завдань ФРІ є збільшення кількості молодих активістів суспільного життя, щоб почати невпинну ланцюгову реакцію позитивних змін в суспільстві. Для цього необхідно збільшити відсоток активних молодих людей у пропорції до всієї молоді до 5-6%. Але досягти цього можна лише якщо активні молоді люди будуть свідомими. Бо участь людини у проплачених акціях руйнує її усвідомлене ставлення до життя.

Хронологію громадської кампанії покарання вбивць Ігоря Індила читайте тут http://bit.ly/cpHtxF

Додаткову інформацію про кампанію читайте тутhttp://bit.ly/aDFKQO

За додатковою інформацію також можна звернутись за тел.: +380681217741 (Михайло Лебедь)