Уряд збрехав студентам щодо постанови 796?

Share

В день та на переддень Всеукраїнської акції протесту проти антиконституційної постанови Кабміну № 796 лунали заяви різних можновладців про те, що постанова не має існувати в тодішньому (і теперішньому) вигляді. Називалися різні аргументи на користь її зміни, чи просто скасування. До протестувальників у Києві виходив заступник Міністра освіти і науки Євген Суліма і переконував, що зміни вже внесені, а залишені пункти на студентство не повпливають… Але ось вже пройшло три дні від тих заяв, а на урядовому порталі та порталі офіційного друкованого органу Кабміну “Урядового кур’єра” немає жодних згадок про нормативний акт, яким би вносились зміни до постанови № 796! Більше того – працівники Кабінету Міністрів вiдверто відмовляють нам у видачі такого документу.

Співорганізатори протестів (активісти Всеукраїнської молодіжної організації “Фундація Регіональних Ініціатив”, Незалежної студентської профспілки “Пряма Дія” та ще багато рухів, студентських та молодіжних організацій)  переконані – можновладці обманювали суспільство що до власної згоди змінити курс на комерціалізацію освіти. Маємо підозру, що їм просто хотілося обіцянками збити хвилю протестів. Проте не вийшло – близько 20 000 студентів та наукових співробітників 12 жовтня взяли участь у протестах у 14 містах України. Урядовці сподіваються, що нам не стане сил збиратися надалі, що, як воно зазвичай буває, за слова політиків і чиновників відповідати не доведеться.

МОЛОДЬ, ГОТУЙСЯ ДО НОВИХ ПРОТЕСТІВ!

Нагадуємо, що 27 серпня Кабінет Міністрів прийняв постанову № 796 “Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності”. Документ суперечить Конституції і загрожує впровадженням численних незаконних грошових стягнень зі студентів та учнів. Постанова фактично сприятиме ще більшій появі платних “позакласних занять”, без яких високі оцінки учням та студентам просто не поставлять. Документ також фактично встановлює плату за складання абітурієнтами зовнішнього незалежного оцінювання, плату за користування Інтернетом та послугами шкільних та університетських бібліотек, плату за забезпечення обмундируванням студентів та працівників ВНЗ, та ін.

За минулої влади спроба введення додаткових платних послуг вже мала місце. 14 квітня 2009 року Кабінет Міністрів прийняв постанову №369, якою планувалось запровадити зазначені платні послуги. Але, враховуючи звернення студентських та молодіжних громадських організацій, та неконституційність рішення Уряду – попередній Президент своїм Указом від 30 квітня скасував частину платних послуг. А через акції протесту студентських та молодіжних організацій (в тому числі – ФРІ та “Пряма Дія”) Кабінет Міністрів 5 червня 2009 року скасував запровадження усіх з вищезазначених додаткових платних послуг. Подробиці (відео) тут – https://fri.com.ua/?p=486.

Напередодні прийняття постанови № 796 ФРІ вже зверталася до Прем’єр-міністра з проханням не розглядати проект постанови на засіданні Уряду без проведення додаткового громадського обговорення за участі, перш за все, студентських та молодіжних організацій України. ФРІ зверталася також і до Міністра освіти і науки з проханням не направляти проект у Кабінет Міністрів без проведення справжнього широкого громадського обговорення. Вже після прийняття постанови ФРІ знову звернулась до Прем’єра з проханням призупинити дію зазначеної постанови. Разом з іншими студентськими та молодіжними організаціями звернулася також про допомогу до Голови Верховної Ради та заступника Голови Адміністрації Президента. Молодь також масово зверталася письмово по допомогу до Президента.

4 жовтня біля 500 сімферопольських студентів під час свого мітингу проти постанови № 796 закликали приєднуватись до протесту студентів усієї України. Подробиці (фото і відео) тут – https://fri.com.ua/?p=5366, http://bit.ly/9z1QF4.

Знайти постанову № 796 можна тут – http://zakon.rada.gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=796-2010-%EF.

Огляд небезпек постанови № 796 – https://fri.com.ua/2010/09/5187, http://bit.ly/9Bk31V.

З усіх питань звертайтесь до Всеукраїнського координатора акції Михайла Каменєва: +380674042646, kameniev@gmail.com

Залишити відповідь