Громадськість просить парламент не дискриміновувати жінок

Share

ФРІЧленам Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму

ПАЛАТНОМУ А.Л., ТЕДЕЄВУ Е.С., ДАНІЛОВУ В.Б., ПРИСЯЖНЮКУ О.А., ЖУКУ М.В., ТОПАЛОВУ С.В., БУШКО І.І., АРКАЛЛАЄВУ Н.Г., ЯНКІВУ І.Т.

Щодо НЕБХІДНОСТІ внесення змін в законопроект №0989(8282), що дискримінує права жінок та інших громадян України

Шановні народні депутати!

Разом з організаціями-партнерами закликаємо Вас внести зміни в законопроект №0989 (перереєстрований №8282) «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо обмежень у використанні допоміжних репродуктивних технологій)», оскільки в чинній редакції він порушує права жінок та інших громадян України.

Доводимо до Вашого відома, що законопроект №0989(8282), у пункті щодо змін до ст.48 Основ законодавства України про охорону здоров’я пропонує обмежити вік жінок, що можуть скористатися медичними послугами штучного запліднення та імплантації ембріона, встановивши граничну межу у 51 рік. Дане положення носить дискримінаційний характер по відношенню до жінок, оскільки штучно обмежує репродуктивний вік жінки, який біологічно не обмежується 51 роком. Особливо таке положення виглядає дискримінаційно в контексті підвищення пенсійного віку жінок – відтак, працювати жінки повинні довше, а матерями ставати у цей час пропонують заборонити. Таке положення повністю нівелює зобов’язання взяті на себе Україною відповідно до статті 16 Конвенції ООН про ліквідацію дискримінації відносно жінок. Так, ст.16 передбачено, що держави мають забезпечити право жінкам вільно вирішувати питання про кількість дітей, проміжки часу між їх народженням та доступу до засобів, які дозволяють їм здійснити це право. Зауважимо, що інша норма законопроекту №0989(8282) про визначення постановами Кабінету Міністрів виключень з цієї заборони щодо жінок, старших 51 року, не рятує ситуацію. Постанову Кабінету Міністрів неможливо прописати таким чином, щоб вона не дискримінувала жінок та громадян України, та не порушувала міжнародні зобов’язання України, ратифіковані Верховною Радою.

Враховуючи вищезгадані аргументи просимо Вас виключити з законодавчої ініціативи №0989(8282) норму про граничний вік користування допоміжними репродуктивними технологіями жінок та громадян України, та рекомендувати парламенту повторно ухвалити законопроект вже без даної норми.

З повагою та надією на мудрість і розуміння,

Максим КИЦЮК,
Голова ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» (ФРІ)
+380635761839, +380681217741

Прохання також підтримують: Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла Страда-Україна», Всеукраїнська громадська організація «Жіночий консорціум України», Коаліція з протидії дискримінації в Україні, Львівський науково-дослідний Центр «Жінка і суспільство», громадьська організація «За рівні права», Всеукраїнська громадська організація «Центр розвитку демократії», Центр соціальних і гендерних досліджень «Нове життя», Феміністична Офензива, Товариство феміністок «Прогресивні жінки», Харківська областна фундація «Громадська Альтернатива», Центр «Наш світ», Вінницька громадська організація «Інформаційно-просвітницький центр «ВІСЬ», громадська організація «Центр – Дебати», Всеукраїнська екологічна громадська організація «МАМА-86».

ДОВІДКОВО:

Раніше, перед ухваленням законопроекту в парламенті, щодо його доопрацювання до влади зверталася Київська місцева організація ФРІ. Також зверення громадських організацій до Президента України про вето і подальше доопрацювання законопроекту підтримала Харківська місцева організація ФРІ. Верховна Рада України 11 січня знову розглядатиме ветований законопроект №0989(8282). А 10 січня зазначений профільний Комітет буде вирішувати, що радити парламенту робити з законопроектом.

Залишити відповідь