ФРІ за свободу протестів у передвиборчих обіцянках політиків

Share

Представники ВГО “Інститут Республіка” та ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ) – організацій-учасниць неурядової позапартійної Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” – зустрілися з уповноваженими представниками політичної партії “Фронт Змін”, розпочавши серію зустрічей з політичними силами на тему їх передвиборчих обіцянок.

Окрім розмови про поточну ситуацію з доопрацюванням законопроекту № 2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів” робочою групою парламентського Комітету з прав людини, представники ініціативи також наголосили на важливості свободи мирних зібрань в Україні. Як свідчать результати соціологічного опитування, проведеного восени 2011 року Українським центром економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова спільно з Lake Research Partners, 72% українців вважають свободу мирних зібрань важливою для них особисто, а 36% українців готові голосувати за політичну партію, яка підтримує свободу зібрань. За даними Міністерства внутрішніх справ, у 2011 році в Україні в середньому відбувалося 473 масових заходів щодня. Дані моніторингу протестної активності Центру дослідження суспільста за 2011 рік свідчать, що 60% протестів зосереджуються довкола соціально-економічних питань, і 25% протестів пов’язані із боротьбою за владу. Причому найбільше утисків з боку влади зазнають саме протести опозиційних політичних партій.

Тож, з метою збереження в Україні свободи мирних зібрань – важливої передумови для здійснення людьми права на свободу слова, свободу вираження поглядів, політичних вподобань, реалізації культурних, релігійних потреб, інтересів національних меншин – представники організацій-учасниць Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” запропонували “Фронту Змін”:

1. Включити у передвиборчу програму політичної сили наступний пункт:

“Гарантуємо свободу мирних зібрань для всіх на території України, незалежно від статті, віку, національною, партійною та ідеологічною, релігійною приналежністю чи сексуальною орієнтацією учасників мирних зібрань. Гарантуємо права на мирні зібрання неповнолітніх, неповносправних, ув’язнених та негромадян.”

2. Підписати розроблену спільно з політичною силою передвиборчу Декларацію “Про свободу мирних зібрань”, яка б включала такі принципові положення:

  • Відповідно до практики Європейського суду з прав людини у законі має бути передбачена можливість спонтанних мирних зібрань.
  • Відсутність повідомлення про мирне зібрання не може бути підставою для припинення мирного зібрання, в тому числі й силового.
  • Відповідно до Рішення Конституційного Суду України, терміни повідомлення про мирне зібрання мають бути у розумних межах (не більше однієї доби до проведення мирного зібрання) і не повинні обмежувати передбачене статтею 39 Конституції України право. Такі терміни мають слугувати гарантією реалізації свободи зібрань. Метою повідомлення про мирне зібрання має бути виключно надання часу владі для підготовки захисту зібрання. У випадку повідомлення влада несе відповідальність за захист зібрання.
  • Процедура повідомлення не має жодним чином ускладнюватися. Закон не повинен покладати на громадян не передбачені Конституцією та міжнародними правовими документами обов’язки щодо погодження проведення зібрань.
  • Відсутність обмежень щодо місць та часу проведення мирних зібрань. Мирні зібрання можуть проводитись на відстані видимості та чутності від установ і організацій, яким адресовані вимоги учасників зібрань.
  • Встановлення скорочених термінів розгляду скарг на обмеження свободи мирних зібрань з боку адміністративних судів з метою ефективного аплеяційного оскарження ще до початку заявленого мирного зібрання.

Довідково:

Всеукраїнська ініціатива “За мирний протест!” – неурядовий позапартійний громадський рух, що утворився в 2011 році і вже об’єднав навколо себе суспільних активістів та 15 організацій, котрі не перший рік займаються проблематикою мирних зібрань. Активісти ініціативи зібрали більше 15 тис. підписів на захист свободи мирних зібрань в Україні, та провели вже 6 круглих столів у обласних центрах країни, розпочавши діалог з представниками органів місцевого самоврядування, Міністерства внутрішніх справ та суддями адміністративних судів щодо важливості фундаментального права людей на мирні зібрання.

Нагадуємо, що 15 березня 2012 року Верховна Рада доручила Комітету з питань прав людини доопрацювати та внести на повторне друге читання законопроект №2450 “Про порядок організації і проведення мирних заходів”, поданий Кабінетом Міністрів у 2008 році. На виконання цього рішення у Комітеті була створена робоча група, до складу якої, зокрема, увійшли народні депутати, працівники Секретаріату Комітету, Адміністрації Президента, Кабінету Міністрів, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства юстиції та представники організацій-учасниць Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” (зокрема, представники ФРІ).

Залишити відповідь