Планування — шлях до усвідомленого та яскравого життя

Share

Як усе встигати і тримати баланс? Про тайм-менеджмент розповіла ФРІшниця Влада Ткачишин✨

⌚ Чи працюють техніки планування?

Скоріше так, ніж ні. Я вважаю, що кожній людині потрібно підібрати свою техніку планування. Це залежить і від стилю життя, і від темпераменту, і навіть від біоритмів людини. Я не дуже люблю планувати на великі проміжки часу (5-10 років), натомість більше концентруюся на плануванні дня, тижня і місяця. Можу ставити цілі на рік, але не планувати його. І навпаки є люди, яким складно планувати день, тиждень і місяць, проте їм легко даються довгострокові цілі та плани. Не можна сказати, що моя техніка, або техніка цих людей неефективна.

Які є техніки планування і які ти вважаєш найефективнішими? Чому?

Насправді технік планування є дуже багато. Вони поділяються на такі: шлях від глобальної цілі до маленьких кроків, і навпаки від маленьких кроків до глобальної цілі.

■ 31.01.2021 ви загадали собі, що хочете цьогоріч тричі потрапити на море. Цю ціль ви розбиваєте на менші. Ви підраховуєте суму, яка буде необхідна. Ви розумієте, ваша робота не задовольняє цих потреб, відповідно ваша локальна ціль на місяць — змінити роботу. Ціль на тиждень — пошук нової вакансії. Ціль на день — моніторити сайти з актуальними вакансіями. Таким чином ви розбиваєте ціль на менші. 

■ Можна робити навпаки. Ви прокидаєтеся вранці і вирішуєте, що хочете зробити. До прикладу, сьогодні я хочу вивчити вірш, продовжити вивчати графічний дизайн і пограти на гітарі. Завтра вранці я прокинусь з розумінням того, що не хочу займатися графічним дизайном. Щодня ви обираєте те, що хочете. І не знаєте цілком, де будете через півроку. Ви йдете за покликом серця. 

■ Можна не просто писати те, що потрібно зробити за день, а складати величезний список справ разом з дедлайнами і розподіляти ці завдання на тиждень, чи на місяць. Я вважаю найефективнішим методом виписування завдань з дедлайнами і розподілення їх на день, тиждень, місяць. Теж ефективним є метод гайдлайну на місяць. Що я хочу зробити цього місяця? Що я хочу досягнути? Я пишу це списком і щодня перечитую його. Тоді розумію, що наблизить мене до цілі.

Чи можливо поєднувати кілька технік?

Так, їх варто поєднувати. Планування вигадали для того, щоб не проґавити час. Доба має 24 години. 8 годин має йти на сон. Інших 8 годин — для навчання або роботи. Залишається 8 годин вашого часу. Оперуйте цими вісьмома годинами, а не добою. Якщо ви почнете красти час сну, чи час навчання, піраміда вашого життя просто рухне. Використовуйте цей метод восьми годин так: випишіть усі таски з дедлайнами і спробуйте розподілити їх на ці 8 годин. Тоді ви не будете перевантажуватися і переоцінювати можливості. Ви матимете енергію від нормального сну і харчування. Я вважаю, що найкраще —дізнатися про все, що людство вигадало у сфері планування і спробувати змішати свою унікальну суміш. 

Може, насправді вау-ефект від планування — вигадки й гіперболізація і можна обійтися без?

Планування — не просто подумати, що ти робитимеш завтра о 15:00. Планування — чітке визначення своїх цілей, визначення рівня своєї усвідомленості (наскільки якісно ви хочете прожити це життя). Я щодня роблю свідомий вибір у певну сторону, я не стою на місці. Планування — більше, ніж цифри і схеми. З його допомогою можна визначити, які сфери життя ви заповнюєте добре, а які потребують роботи. Колесо життя — це коло, яке ви ділите на 8 частин: гроші, стосунки, друзі, сім’я, відпочинок та розваги, навчання, здоров’я та особистий ріст. Раз на місяць потрібно оцінювати кожну із цих сфер від 1 до 10. Ви відразу розумієте чому виділяєте надто багато чи мало часу, а чого саме вдосталь. Далі ви пишете аналіз і висновки: описуєте кожну сферу і пояснюєте, чому саме такий бал вона має. Наступний місяць ви живете відповідно до цих висновків. Основна ціль — заповнити цілком ваше коло. 

Висновки

Отож для планування важливо виділити життєві пріоритети. Тоді ви знатимете, що найбільше забирає ваш час. Коло життя допоможе із цим. Починайте діяти: щось підтягуйте, щось опускайте. Складіть список бажань (називаю його списком авантюр): це можуть бути найдикіші мрії, ви ж справді цього хочете. Виділіть цих 8 годин, складіть список завдань і виконуйте. Плануйте так, як вам зручно, так, як вам хочеться. Дайте волю собі і, повірте, життя стане більш усвідомленим та яскравим.