ВІДЕО: Як ФРІшники навчались в Хорватії на проекті Erasmus+

Share

ЗМІНИ ПОЧИНАЮТЬСЯ З ТЕБЕ!
Як фрішники навчалися в Хорватії на проекті Erasmus+

Наша ФРІшниця, Юлія Мороз (Yulia Moroz), разом з Марта Плечій (Marta Plechiy) та Руслан Гайдук ділиться спогадами з міжнародного обміну в Хорватії 20-27 березня.

 

Коли світові події розгортаються зі швидкістю світла, що ти вже не в змозі зорієнтуватися в часі й просторі, то на допомогу приходять короткострокові тематичні проекти. Вони охоплюють найактуальніші питання, залучають досвідчених тренерів, розробляють найновіші підходи, ефективно навчають молодь.

Одним із таких заходів був проект від Erasmus+ “It starts with You(th)”, що відбувся 20–27 березня 2018 року в Братині (неподалік Загреба, Хорватія).

Основна мета проекту — розширити можливості молодіжних працівників за допомогою нових методів підвищення якості роботи з молоддю. Соціальні та економічні умови в Африці, Близькому Сході, війна в Сирії, а також, на жаль, воєнні події в Україні спричиняють збільшення кількості біженців та мігрантів, що шукають притулку поза межами своїх держав. Молодь (особливо та, що живе далеко в сільських місцевостях) не завжди розуміє такі тенденції та не знає про права й обов’язки мігрантів. Це призводить до радикальних настроїв, недовіри та упередженості стосовно них.

У Хорватії на проекті “It starts with You(th)” учасники детальніше ознайомилися з проблемою міграції, обговорили найболючіші та найскладніші моменти, а головне — працювали над симуляційними іграми: спочатку грали у вже готову гру, потім створювали власні, а відтак реалізовували їх на практиці, перевіряючи їхні доцільність та ефективність.

Фото Фундація Регіональних Ініціатив - ФРІ.

Такі воркшопи максимально заглибили учасників у проблему інклюзії, дали змогу відчути себе на місці вразливої категорії населення та зробити відповідні висновки з обох боків. Попри основну тему інклюзії, зокрема міграції, учасники з десяти країн вивчали культуру кожної з них на міжкультурних вечорах, спілкувалися між собою в неформальних умовах, були активними як на тренінгах, так і на неофіційній частині програми.

Фото Фундація Регіональних Ініціатив - ФРІ.

Фото Фундація Регіональних Ініціатив - ФРІ.

Організатори, зі свого боку, добре попіклувалися про умови проживання: сільська місцевість, чисті повітря й вода, повноцінне здорове харчування, теплі й комфортні котеджі, достатньо часу на відпочинок, організація транспорту до та від місця проведення проекту, а також відведений цілий день на поїздку до Загреба, що неабияк сподобалося учасникам і дало їм змогу дослідити культуру столиці Хорватії.

Фото Фундація Регіональних Ініціатив - ФРІ.

Кожен пункт програми був насиченим і водночас не обтяжував молодих активістів, добре складена програма, привітність персоналу еко-центру, запал та енергійність самих учасників створили незабутню атмосферу неформального навчання! Тепер кожен із них повернувся до своїх домівок мотивований і готовий ділитися набутими знаннями та досвідом на своїй батьківщині.

Фото Фундація Регіональних Ініціатив - ФРІ.