Стежками національно-визвольної боротьби українського народу

Share

Місяць травень – це місяць Небесної Матері Діви Марії, яка для нашого народу є особливо шанованою. І День матері, який відзначається кожної другої неділі травня -– це свято Божої Матері, матері України і нашої земної матері, яка дала нам життя. Адже саме вони є тими чистими джерелами, з яких людина живиться від першого свого подиху до останніх днів життя.

І саме в цей день, Знам’янським осередком ВМГО «ФРІ» (гол. Крістіна Зайченко) була організована екскурсійно-пізнавальна мандрівка пам’ятними місцями національно-визвольної боротьби українського народу.

Розпочалася екскурсія з відвідування с.Суботова – родового помістя сім’ї Хмельницьких, де в Іллінському храмі 25 серпня 1657 року і був похований славетний гетьман та державотворець, дипломат і політик Богдан Хмельницький.

– Резиденція Богдана Хмельницького складається з будинку, військової канцелярії, людської, поварні, військової скарбниці. Збереглись унікальні гармати тих часів. Храм апостолів Петра і Павла відбудований у 2007 році. Залишились тільки фрагменти оригінальної стіни церкви, розповідає екскурсовод Вознюк Володимир Анатолійович.

Далі учасниками екскурсії було відвідано меморіальний знак «Героям Холодного Яру» та могилу головного отамана Холодноярської республіки Василя Чучупаки.

— Отаман разом із бійцями потрапили в оточення , — каже Володимир Анатолійович — У Чучупаки заклинив кулемет, тож він застрелився з револьвера. Його брат Петро потрапив у полон. Його розстріляли за два дні.

Всі присутні вшанували пам’ять полеглих хвилиною мовчання та поклали квіти на могилу головного отамана війська Холодноярської республіки.

Наступним об’єктом подорожі став Гайдамацький став, де й досі захисники України освячують свою зброю. Далі всі рушили до Мотронинського монастиря, який завжди був центром національно-визвольного руху і який холодноярці ласкаво називали Мотрею, згадаючи легенду його створення з якою і ознайомив всіх присутніх екскурсовод.

Кінцевою точкою подорожі став 1100-літній дуб Максима Залізняка в с. Буда вік якого — понад 1100 років, висота — 30 м, а обхват — 8,9 м. Названий на честь очільника національно-визвольного повстання “Коліївщина”.

На завершення екскурсії всі присутні почастували національними українськими стравами у ресторанному комплексі «Дикій хутір».

Подорож до Холодноярщини – це чудова нагода доторкнутись не тільки до славної історії нашої держави, а й більше дізнатися про історію свого рідного краю.

Залишити відповідь