Рокерські вихідні у Вінниці разом з Радіо ФРІ

Share

5-го червня вінницька рок-сцена вибухнула неймовірно потужним зарядом. Royal Pub приймав у своїх стінах італійський metal-core гурт «Cry Excess». Ця команда — новачки на музичній сцені України, але  не новачки у своїй справі.

Гурт «Cry Excess» виник у 2011р., коли Брайян і Кріо зустрілися з Джексом та його братом Ендрю. Усі грали в різних гуртах, але покинули їх для створення власного проекту. Після декількох тижнів існування, гурт підписав контракт з «The flaming arts agency» і відправився у свій перший тур по Великій Британії. Сьогодні до складу «Cry Excess» входять Джексон Векс (вокал), Ендрю Векс (гітара), Марк Агостіні (гітара), Енджі Сикс (бас) та Брайян Нокс (барабани). Протягом свого існування гурт випустив два повноцінних студійних альбоми («The Deceit»(2013) і «Ambition is the shit»(2015)) та встиг розділити сцену з відомими артистами: Korn, Papa Roach, Atilla та іншими. Концерт засвідчив, що команда має свій власний яскравий характер та варта уваги. Вони це гідно довели, виступивши перед вінницькою публікою.

SIfhQWOUN5I

Вінниця стала черговим містом, яке музиканти відвідали у рамках свого європейського турне. В яке окрім України потрапили Чехія, Нідерланди, Бельгія, Франція, Німеччина. Бажаючих почути італійський гурт виявилось вдосталь. Здавалося, такий концерт мав зібрати лише одних представників андеграундних субкультур, і таких дійсно було достатньо. Вразило інше — на концерт прийшли не тільки чуваки у вигорілих футболках «Bullet for my Valentine», але й порядні пані й молоденькі леді. У цей вечір вечірні сукні дивним чином сплелися з татуюваннями та фарбованим різнокольоровим волоссям.

Початок концерту довелося почекати. Це дало змогу познайомитись присутнім між собою. Виявилось, що послухати італійських «прибульців» приїхали на свої байках ветерани (по іншому не скажеш) вінницької рок-сцени — гурт «Реактор». Свій творчий шлях «чоловіки у косухах» розпочали у далекому 1989р. На питання, що їм дозволило вижити у вирі 90-х, старе покоління рокерів відповіло просто і відкрито – алкоголь. На концерт завітав і Бон Буран (як він сам себе назвав). Бон Буран займається збіркою гітар ручної роботи у своїй майстерні «Buran Custom Guitars». Кількість цікавих гостей зашкалювала. Для багатьох присутніх «Cry Excess» був справжньою темною конячкою. Вони слухали цей гурт лише місяць, а дехто і взагалі почув їх записи за декілька днів до концерту. Однак більшість опитаних виразили найкращі сподівання щодо виступу музикантів та зізнались, що  очікують справжнє «м’ясо”.

 

Першою на сцену вийшла вінницька команда «Next song about love». Це був четвертий виступ у кар’єрі хлопців. Банда виконала декілька пісень, однією з яких була пісня «Про дружбу». Враховуючи специфіку музичного жанру та манеру виконання, текст пісні залишився загадкою, проте музика, відверто кажучи, приємно здивувала. Учасники гурту називають свій стиль «математичне м’ясо». Закривши очі і забувши, що знаходишся у Вінниці,  легко можна було уявити «Ziget» чи рок-сцену фесту «Захід». У цієї команди є майбутнє, за яким ми обов’язково слідкуватимемо.

Деякий час молода публіка, здавалося, не розуміла як себе поводити. Всі чекали першого героя танцполу. Слава чуваку у сірих спортивках та чорній майці — він знайшовся, перетворившись на каталізатор руху і  першого слему. Справжні танці почалися під пісню про жіночі мікрооргазми, яку написав барабанщик «N.S.A.L». Цю ж пісню гурт виконав на біс, після закінчення виступу.

Хоча виступ хедлайнерів розпочався з певним запізненням, очікування було того варте. Телевізійний екран, який у перерві заспокоював присутніх сумною піснею про «Третє око»,  знищили перші електричні акорди «Cry Excess», змусивши його згаснути. Поява італійців на сцені передбачала неймовірний шквал. Учасники повернулися спинами до публіки. Енджі Сикс «відбив кістяшками» Брайяну, Марку і Ендрю…хлопці завмерли. Далі сталася дійсно несподівана річ: учасники гурту зійшли з імпровізованої сцени, яка дерев’яним бортом відділяла їх від публіки і, опинившись серед натовпу, хлопці одночасно і без вагань почали виступ. Гітари, барабани, вокал — все вибухнуло швидко. Після цього концерт не зупинявся. Все, що відбувалось далі складно описувати словами. Слем вщухав на лічені секунди, коли Джексон Векс дякував за енергійну підтримку між піснями. Зал Royal Pub’у перетворився на торнадо з людей, публіка поглинула артистів. Ендрю, Марк, Енджі грали, Джексон співав в центрі слему, періодично відбиваючись від розпалених тіл. Кожна пісня закінчувалась братаннями з публікою та міцними обіймами. В один момент усі учасники «Cry Excess» опинилися на барній стійці. Злетівши над публікою, рокери влаштували не просто концерт, а божевільну виставу, учасником якої став кожен присутній. Відчувалося як зростала температура повітря, і це не дивно, бо «Cry Excess» —  справжня музична metal-core комета!

nycJ0x8ikVs

Після закінчення концерту я не побачив жодного сухого чи сумного обличчя. Очі у всіх присутніх палали драйвом та бажанням горіти далі. Тому не дивно, що зал почав скандувати «One more song!!!» – вже коли артисти зовсім пішли зі сцени. Італійську команду не довелося довго вмовляти,  на біс пролунала пісня «Unto Death» з альбому «Ambition Is the Shit». «Vinnytsia you are crazy», — цими словами соліст вже остаточно закінчив концерт, запросивши всіх на фотосесію.

«Радіо ФРІ» радить усім обов’язково послухати цей італійський гурт, а ще краще піти на концерт «Cry Excess». Команда дуже драйвова та артистична, вони вміють влаштовувати шоу без макіяжу та дурних костюмів. То є справжній metal-core.

 

Автор: Максим Бондарєв