Заява ВМГО”ФРІ” щодо загибелі строковика ЗСУ у “Десні”

Share

Всеукраїнська молодіжна громадська організація “Фундація регіональних ініціатив” висловлює глибоке занепокоєння через смерть 10 січня 2016 року 21-річного Артема Бузька – строковика Збройних Сил України, що проходив службу в 5 роті 169-го навчального гвардійського центру Сухопутних військ Збройних Сил України “Десна”.

Звертаємо увагу високопосадовців, ЗМІ та громадськості на те, що Артем загинув не під час боїв на Сході, а в госпіталі через жахливі умови служби в тилу та халатність військового керівництва. Командуванням та медичним персоналом навчального центру “Десна” та Гончарівського полігону не була забезпечена своєчасна та адекватна медична допомога військовослужбовцям, які захворіли виконуючи накази командирів через переохолодження, що, у свою чергу, призвело до смерті Артема.

 

Зазначаємо, що останнім часом зростає кількість випадків смертей військовослужбовців через недбалість військового керівництва. Вважаємо, що ні про які гарантії національної безпеки держави і відновлення миру на східних теренах, ні про наближення української армії до стандартів НАТО не може йти і мови, поки життя військовослужбовців перебуває в небезпеці навіть на значних відстаннях від зони бойових дій.

 

Згідно з інформацією у ЗМІ попереду 7-а хвиля мобілізації, а на місці 21-річного Артема міг бути кожен. Фундація Регіональних Ініціатив  – найбільша в Україні молодіжна громадська організація, яка захищає права молоді та громадянського суспільства – завжди стоятиме на сторожі дотримання прав в українському суспільстві, зокрема фундаментального права на життя. Нагадаємо, що у 2010-2011 роках активісти ФРІ були серед організаторів громадської кампанії “Ні – поліцейській державі!”, яка вивела молодь на масові протести в містах України через вбивство 20-літнього студента Ігоря Індила у столичному райвідділку міліції.


Враховуючи все вище перераховане, вимагаємо справедливого розлідування інциденту та покарання винних. З метою попередження подібних випадків закликаємо можновладців зробити все можливе задля покращення умов проходження військових навчань та військової служби мобілізованих ЗС України. З відповідними зверненнями ФРІ звернулась до Президента України, Прем’єр-міністра України та Міністра оборони України.

За деталями звертайтесь у правозахисну службу Київської ФРІ – Наталії Криницької, тел. 063 122 68 78

 

Залишити відповідь