ВМГО «ФРІ» у складі Міжнародної платформи «Громадянська солідарність» підписала документ щодо невдоволення новими репресіями в Білорусі

Share

ВМГО «ФРІ» у складі Міжнародної платформи «Громадянська солідарність» (civicsolidarity.org) підписала документ щодо невдоволення новими репресіями проти ГО «Вясна».

Міжнародна платформа «Громадянська солідарність» засуджує нові заходи, що були вжиті владою Білорусі з метою припинення діяльність ГО «Вясна». 26 листопада судовий пристав у супроводі поліції прийшли до офіса, наказали евакуювати всіх присутній членів організації, конфіскували і винесли обладнання та інвентар, сам офіс опечатали.

Ця нова атака на права свободи об’єднань – остання з серії заходів уряду Білорусі, спрямованих на переслідування та залякування неурядових організацій з прав людини та їх представників.  Право на свободу об’єднань захищено Конституцією Білорусі, але влада порушує основний закон країни а також міжнародні стандарти, які Білорусь ратифікувала в рамках ООН,  та прийняті на себе зобов’язання в якості члена ОБСЄ.

Опечатаний офіс був запорукою діяльності ГО «Вясна» вже більш ніж 12 років.

ГО «Вясна» зазначає, що жодні репресії щодо керівника та членів «Вясни» та навіть конфіскація майна  на зупинять діяльність організації.

Міжнародна платформа «Громадянська солідарність» висловлює повну підтримку членам «Вясни» і закликає білоруську владу зняти звинувачення з Алеся Біляцького та звільнити його без будь-яких умов, аби дозволити організації продовжити роботу у своєму приміщенні та припинити репресії проти співробітників цієї організації.

Ми також закликаємо міжнародне співтовариство підтримати наші вимоги.

Для справок:

Конфіскація офіса була проведена на підставі рішення суду від 24 листопада 2011року щодо ув’язнення голови «Вясни», віце-президента FIDH та відомого захисника прав людини Алеся Біляцького. Він був засуджений до 4,5 років позбавлення волі та конфіскації усього його майна за звинуваченням в ухиленні від сплати податків. Ці звинувачення були висунуті проти А. Біляцького у зв’язку з тим, що він відкрив рахунки у банках на своє ім’я у Вільнюсі та Варшаві, щоб мати змогу отримувати кошти від міжнародних спонсорів для роботи з прав людини в його організації після того, як він був знятий з реєстрації у власній країні у 2003 році, втратив свій правовий статус, що не дозволяло йому мати рахунки у банках в Білорусі. Процес з цієї справи був відмічений грубим порушенням права на захист та права на справедливий судовий розгляд. Візу для в’їзду в Білорусь не отримали міжнародні спостерігачі, у складі яких були представники міжнародного партнерства з прав захисту людини та Норвежського  Гельсінського комітету, а також члени Міжнародної платформи «Громадянська солідарність».

Алесь Біляцький був заарештований 4 серпня 2011 року, через кілька днів після надання свідчень в Європейському парламенті комітета з  іноземних справ (AFET). З того часу Європейський Парламент та Європейська Служба Зовнішніх Дій (EEAS), ООН з прав людини та Рада Європи неодноразово закликали до звільнення А. Біляцького, але на сьогоднішній день білоруська влада відмовляється переглянути свою позицію.  Голова «Вясни», крім того, зазнав дискримінації в тюрмі:  йому заборонили отримувати продуктові пакунки, ліки та обмежили побачення.

Залишити відповідь