Літературний вечір у Кам’янці

Share

 

Не важливо, де ви живете – прекрасне можна знайти скрізь, якщо пошукати. І особливо – якщо намагатися поділитися цим з іншими і нести щось в цей світ.

Так сталося в понеділок, 10-го грудня в культурно та історично багатому  містечкові  Кам’янка, що в Черкаськійобласті. Поїздка автобусом від обласного центру – і перед очима вже маленьке, проте дуже затишне місто, де є багато гарних парків, старих будинків, а атмосфера так і дихає історією та творчістю знаменитих Пушкіна та Чайковського. А особливо – у цей вечір. Це була перша частина літературно-мистецьких заходів, приурочених до знаменних дат для родини Давидових, що проживали тут у ХІХ ст. У другий понеділок грудня до Кам’янки завітали члени Черкаського літературного об’єднанняімені Василя Симоненка (Оксана Галаєва, Ірина Зеленько, Оксана Ланська) та літературної студії «Дебют» (Денис Андрущенко, Оксана Расулова). Їх гостинно прийняли працівники музею ім. Пушкіна та Чайковського, за що всі гості дуже їм вдячні.

Поети намагалися подарувати глядачам, що прийшли на зустріч, теплі емоції, естетичне задоволення та перенести на дві години до сучасних літературних Черкас. Поетичні твори чергувалися з чудовим музичним супроводом Таміли Петрівни Чупак – талановитої співачкита музиканта. До речі, один з романсів написала Ірина Зеленько. Його вперше виконали в цій же залі 2009 року, і тепер він знову звучав в цих стінах.

Незважаючи на старовинний інтер’єр музею та його атмосферу, вірші в той вечір звучали дужесучасні, написанікреативно та переповненімодерністичнимиідеями.

Першими виступили учасники літературного об’єднанняім.Симоненка. Глядачі почули образну «поезію тиші» Оксани Галаєвої, голови Черкаського міського осередку «ФРІ», авторки кількох власних збірок та за сумісністю керівника студії «Дебют». Естафету від Оксани Миколаївни перейняла Ірина Зеленько. Вона представила публіці зворушливу поезію, що просто світиться любов’ю до рідного краю, всьогопрекрасного та своєї родини. Наступною виступила Оксана Ланська, яка читала контрастні, насичені верлібри та класичні римовані вірші, які западають у душу незвичними, цікавими образами та емоційними миттєвими епізодами.

Після виконання Тамілою Петрівною романсу виступали учасники літературної студії «Дебют». Денис Андрущенко читав «депресивні», філософсько-патріотичні, проте молодіжні та дещо з ноткою сатири й іронії вірші, які передали всім від автора дух віри в себе та постійного руху вперед. Оксана Расулова представила публіці навіяні вогнями вечірнього міста та швидкістю життя верлібри, які закликають помічати красу в буденному, залишатися собою та йти до своєї мети.

Після виступу всіх гостей цього заходу своєю творчістю змогли поділитися молоді кам’янські автори та їхні наставники. А на останок публіка мала змогу поставити кілька запитань поетам з Черкас і отримати книжкові подарунки від Оксани Галаєвої. Крім того, книги були передані і в бібліотеки міста. У свою чергу, глядачі подарували виступаючим позитивні відгуки на адресу їхньої творчості, теплі емоції та приємне спілкування.

Літературний вечір в Кам’янцізавершивсязновупівторагодинна поїздка, і це містечко позаду. Проте після цієї маленької творчої «подорожі», що організували фрішники Черкас, залишилися приємні враження від зеленого міста на скелястих берегах Тясмину, його мешканців та затишної атмосфери, зітканої в духу віршів Пушкіна, музики Чайковського, гри на старовинному роялі та звучання нового поетичного слова. 

                                                                                                                                                  Оксана Расулова

 

One thought on “Літературний вечір у Кам’янці

Залишити відповідь