Молодь закликає владу повернутися до індексації стипендій

Share

В Києві, на Майдані Незалежності, відбулася акція «Останні копійки студентської стипендії». Студенти та представники молодіжних організацій громадянської кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА» символічно виклали копійками слово «СТИПЕНДІЯ» та звернулися до влади з нагадуванням про обіцянки підвищити стипендії до рівня прожиткового мінімуму людини.

Акція відбулася після того, як по всіх регіонах України в різних ВНЗ пройшла хвиля зменшень стипендій студентів. Так, 13 червня внаслідок зміни Кабінетом Міністрів України порядку індексації доходів, змінились правила нарахування індексації стипендій (Постанова № 526 «Про внесення змін до Порядку проведення індексації грошових доходів населення»). Тому вже в липні студенти почали отримувати замість індексації до базової ставки студентських стипендій 36,7% (194,51 гривень) «нову індексацію» в розмірі 0% (0 грн.). Таким чином стипендія зменшилася до рівня, передбаченого Постановою Кабінету Міністрів ще у 2008 році.

Клікніть двічі на зображення, щоб збільшити таблицю "Розмір студентських стипендій та прожитковий мінімум"

Одразу після виплат зменшених стипендій, студенти з різних ВНЗ та регіонів звернулися з чисельними скаргами на недоплату (200 грн. за 1 місяць). Найбільше звернень Українською асоціацією студентського самоврядування було отримано з наступних ВНЗ: Київський національний лінгвістичний університет, Київський національний торговельно-економічний університет, Запорізький національний університет, Рівненський державному гуманітарному університеті, Національний аерокосмічний університет «Харківський авіаційний інститут», Одеський національний політехнічний університет, Чернівецький національний університет ім. Федьковича, Кам’янець-Подільський національний університет, Подільський державний аграрно-технічний університет, Технологічний інститут Східноукраїнського національного університету ім. Даля, Одеський національний університет ім. И.И. Мечникова, Дніпропетровський національний університет.

При тому, як показав моніторинг ситуації, в багатьох інших ВНЗ України студентські стипендії виплатили без змін. Тому очікується, що вже в вересні в цих ВНЗ зі студентів, які отримали стипендію «по-старому», буде «знято» за 2 літніх місяці 400 гривень «переплаченої» індексації. Таким чином, за підрахунками експертів УАСС економія уряду на індексаціях всіх ВНЗ країни за два літніх місяця складе понад 100 мільйонів гривень. Саме тому розпочалися протести.

Наприкінці липня уряд вперше відреагував на ситуацію. Було нашвидкуруч прийнято нову Постанову Кабінету Міністрів України № 703 «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 5 березня 2008 р. № 165», відповідно до якої з 1 вересня студентам встановлено стипендії на рівні 730 гривень, що на 5 грн. 49 коп. більше ніж було до зменшення стипендій (базова ставка + індексація становили разом 724 грн. 51 коп.). Але проблема не вирішена.

Українська асоціація студентського самоврядування нагадує, що більшість політичних партій в своїх передвиборчих програмах обіцяли довести стипендію до прожиткового рівня, або навіть середньої зарплати. Але реалії нажаль такі, що наразі студентська стипендія складає лише 67% від прожиткового мінімуму працездатної людини.

Клікніть двічі на зображення, щоб збільшити таблиці "Бачення провідними партіями розміру стипендій"

Тому закликаємо політиків виконати свої передвиборчі зобов’язання шляхом повернення до індексації стипендій з подальшим переходом до стипендії на рівні прожиткового мінімуму працездатної людини. Також ми закликаємо повернути студентам недоплачені за літні місяці кошти в тих ВНЗ, де стипендії були зменшені!

З питань коментарів та отримання додаткової інформації звертайтеся:

Єлизавета Щепетильникова, Президент Української асоціації студентського самоврядування, член нацкомітету кампанії «МОЛОДІЖНА ВАРТА»

Контактні тел.: +380443835823, +380937105193, ел-пошта: ec@uass.org.ua

веб-сайти: uass.org.ua, facebook.com/mvarta

«МОЛОДІЖНА ВАРТА: молодь за вами спостерігає!» – це громадянська кампанія контролю за виконанням даних молоді передвиборчих обіцянок політичних сил Верховної Ради. Об’єднує незалежні позапартійні всеукраїнські молодіжні організації та об’єднання органів студентського самоврядування на час роботи діючого скликання Верховної Ради України у 2007-2012 роках. ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» (ФРІ) та ВМГО «Українська асоціація студентського самоврядування» (УАСС) – організації-учасниці кампанії.

Таблиці “Розмір студентських стипендій та прожитковий мінімум” та “Бачення провідними партіями розміру стипендій” можна завантажити також тутhttps://fri.com.ua/wp-content/uploads/2012/08/Pres_reliz_stypendiji-2012.doc

Залишити відповідь