Гарантії держзамовлення в сфері вищої освіти обіцяють зберегти. Наполовину?

Share

Віце-прем’єр-міністр та Міністр соціальної політики, а також очільник робочої групи по доопрацюванню громадського законопроекту “Про вищу освіту” Сергій Тігіпко на своєму офіційному сайті заявив, що кількість фахівців-першокурсників, які навчаються за держзамовленням, буде, як і раніше, становити не менше 51% від загальної кількості прийнятих на перший курс студентів. Таким чином Сергій Тігіпко пообіцяв зберігти в українському законодавстві одну з чисельних гарантій держзамовлення з чинного Закону “Про вищу освіту” (стаття 23).

Така реакція урядовця була спричинена низкою критичних публікацій у ЗМІ щодо урядового законопроекту № 10720 “Про формування та розміщення державного замовлення на підготовку фахівців, науково-педагогічних та робітничих кадрів, підвищення кваліфікації та перепідготовку кадрів”, який не містить в собі жодної чисельної гарантії держзамовлення. Критичні публікації, в свою чергу, були викликані критикою активістів низки молодіжних організацій.

Проект закону № 10720, зокрема, передбачає формування середньострокового прогнозу потреби у фахівцях різних спеціальностей і складанні на його базі держзамовлення. Віце-прем’єр зазначив, що запровадження середньострокового прогнозу не передбачає скорочення обсягів підготовки фахівців та робітничих кадрів за державним замовленням. За словами урядовця, Відтак законопроектом не передбачається жодних скорочень кількісних гарантій держзамовлення, які містяться в чинному законі “Про вищу освіту”.

“Формування державного замовлення на базі прогнозу потреб економіки у фахівцях – нагальна необхідність”, – зазначив Сергій Тігіпко.

Цікаво, що у пояснювальній записці до законопроекту № 10720 сказано, що “проект Закону не потребує громадського обговорення”.

Нажаль, урядовець не сказав жодного слова про другу чисельну гарантію держзамовлення з чинного Закону “Про вищу освіту” щодо того, в яких мінімальних обсягах має здійснюватися фінансування підготовки кадрів з вищою освітою (стаття 64: “Фінансування за рахунок видатків Державного бюджету України підготовки фахівців з вищою освітою за напрямами і спеціальностями відповідних освітньо-кваліфікаційних рівнів у вищих навчальних закладах державної форми власності здійснюється в обсягах, необхідних для забезпечення на кожні десять тисяч населення навчання не менше як ста студентів у вищих навчальних закладах першого і другого рівнів акредитації та ста вісімдесяти студентів у вищих навчальних закладах третього і четвертого рівнів акредитації.”).

Нагадаю також, що Партія регіонів прийшла до влади у парламент цього скликання з обіцянкою у передвиборчій програмі про “не менше 50% бюджетних місць у вишах”. А Віктор Янукович під час президентських перегонів у своїй програмі обіцяв: “На законодавчому рівні гарантую збільшення кількості бюджетних місць у державних вищих навчальних закладах до 75%”.

Михайло Лебедь,
заступник Голови ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ)
+380681217741

Залишити відповідь