Кабмін ухвалив постанову про фінансування проектів громадських організацій

Share

Кабінет Міністрів ухвалив Постанову «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, для виконання (реалізації) яких надається державна фінансова підтримка». Нагадуємо, що громадським лобіюванням прийняття Постанови займалися наші партнери з Українського незалежного центру політичних досліджень (УНЦПД), а на одному з етапів лобіювання допомагали й ФРІшники.

Передаємо слово друзям з УНЦПД:

“Шановні друзі, вітаємо Вас із тим, що вже з наступного року частина більше ніж 180 млн грн державної фінансової підтримки інститутів громадянського суспільства може дістатися саме Вам! Органам виконавчої влади стане набагато складніше розподіляти ці гроші між лояльними до них ІГС без нашого відома.

Це станеться завдяки тому, що сьогодні Уряд нарешті ухвалив Постанову «Про затвердження Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених громадськими організаціями та творчими спілками, для виконання (реалізації) яких надається державна фінансова підтримка».

Завдяки цій постанові органи виконавчої влади розподілятимуть державну фінансову підтримку ІГС через конкурс за єдиними для всіх процедурами. Про відкриття конкурсу нас інформуватимуть на сайті «Громадянське суспільство і влада». Ми чітко знатимемо, які документи треба подати для участі і які форми треба заповнити. Вже зараз постанова визначила, за якими критеріями будуть оцінені наші заявки.

Якщо Ви подали заявку на участь у конкурсі, керівник Вашої організації не зможе бути членом конкурсної комісії, власне як і керівник, член керівних органів, працівник будь-якої організації, що подала заявку на участь у конкурсі. Якщо ж такий спритник з’явиться, рішення про визначення переможців буде анульовано. У конкурсі переможе той, хто отримає найбільшу кількість балів за визначеними критеріями оцінки. А оцінки виставлятимуться членами комісії індивідуально і сумуватимуться суто математично. До речі, як учасник конкурсу Ви отримаєте протокол із усіма оцінками членів комісії.

Коли Ви виграєте конкурс, ОВВ укладе із Вами договір, яким візьме на себе зобов’язання профінансувати Вашу діяльність у повному обсязі.

Але будьте відповідальними: Ваша діяльність за рахунок бюджетних коштів буде прискіпливо моніторитися. Не досягнете обіцяних результатів – доведеться повертати бюджетні гроші. Але таке рішення увалить не міністр, а конкурсна комісія, не менша половина у якій – не державні службовці. Якщо ж Ви не виграли конкурс, то стежте за тими, хто отримав гроші. Інформація про їх діяльність завчасно оприлюднюватиметься на сайті «Громадянське суспільство і влада».

Покладемо край фінансуванню проектів для молоді (і не тільки), про які молодь (і не тільки) навіть не здогадується!

За роботу над цією постановою ми дякуємо Департаменту інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ  (Н.Окша, Т.Андрійчук), Департаменту розвитку соціальної і гуманітарної сфери Мінекономіки (О.Савенко, О.Стельмах), а також громадським експертам. Український незалежний центр політичних досліджень також долучився до роботи над проектом.

Для того, щоб казку зробити реальністю, необхідно привести підзаконні нормативно-правові акти відповідно до порядку проведення конкурсу. У першу чергу, необхідно, щоб посилання на порядок проведення конкурсу з’явилось у постановах КМУ про порядок використання бюджетних коштів за різними програмами. Для нас, громадських організацій, найбільш важливо, аби зміни до своїх актів внесли Мінмолоді і Мінсоцполітики.

Не менш важливо розробити та запровадити методику визначення пріоритетів конкурсів із залученням до цього громадськості.

Після цього варто звернути увагу на навчання чиновників і майбутніх членів конкурсних комісій, які проводитимуть конкурси.

А для того, щоб державна фінансова підтримка стала ще доступнішою для громадськості, варто розширити коло ІГС, які мають право на державну фінансову підтримку, запровадити програмно-цільове планування видатків, а також реформувати процедури, за якими Державне казначейство перераховує бюджетні гроші.

УНЦПД планує продовжити роботу в цьому напрямку, і запрошує зацікавлені організації приєднатися!”

Джерело: http://govgrant.org.ua/?p=1351

Текст Постанови днями буде оприлюднений тутhttp://kmu.gov.ua/control/uk/newsnpd?npdList_stind

Користуючись нагодою, нагадую рішення Ради Старійшин “Фундації Регіональних Ініціатив” (ФРІ):

“Отримання заробітної платні або матеріальної винагороди за діяльність в рамках ФРІ не допускається. ФРІ не залучає кошти від центральних органів влади.”

Михайло Лебедь,

Голова Ради Старійшин ФРІ

Залишити відповідь