ФРІ підтримує заклик громадських організацій до влади, щоб та утрималась від зриву ухвалення демократичного Законопроекту “Про громадські організації”

Share

ФРІ

Громадські організації застерігають владу від зриву ухвалення демократичного законопроекту “Про громадські організації”. Громадськість оприлюднила звернення, у якому закликає Голову Верховної Ради та Голову парламентського Комітету державного будівництва та місцевого самоврядування якнайшвидше ухвалити законопроект «Про громадські організації» №7262-1 без спотворення його нинішніх демократичних норм.

Закликаємо усі громадські організації приєднатися до звернення, аби підтримати законопроект «Про громадські організації», спрямований на покращення українського законодавства для громадських організацій! Текст звернення:

“Ми, представники громадських організацій України, занепокоєні можливим зривом ухвалення демократичного Законопроекту «Про громадські організації» №7262-1. На робочій групі Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування розглядаються зміни, які можуть повністю спотворити документ, вже проголосований у першому читанні 17 травня 2011 року.

Громадськість наголошує, що ухвалення європейського Закону «Про громадські організації» є міжнародним зобов’язанням України, і має стати свідомим кроком на шляху до підписання Угоди про асоціацію.

Громадськість звертає увагу на те, що в Україні існують законодавчі перешкоди на шляху формування повноцінного громадянського суспільства, без якого неможливе функціонування демократичних інститутів. Українська влада впродовж трьох років не виконує рішення Європейського суду з прав людини від 3 квітня 2008 року, який визнав українське законодавство щодо громадських організацій таким, що порушує право людини на об’єднання.

Українське законодавство про громадські організації ставить їх у значно гірші умови порівняно з бізнесом. Складні бюрократичні процедури, тривала реєстрація, територіальні обмеження діяльності, заборона господарської діяльності, надмірний державний контроль – це все тільки частина бар’єрів, з якими стикаються громадські організації у своїй діяльності.

Таким чином, громадські діячі:

–      закликають Верховну Раду якнайшвидше ухвалити Закон «Про громадські організації» без спотворення його нинішніх демократичних норм, який відповідає рекомендаціям Ради Європи CM/REC(2007)14.;

–      звертаються до інститутів Європейського Союзу порушити перед українською владою питання необхідності якнайшвидшого ухвалення Закону, у тому числі як умови підписання Угоди про Асоціацію;

–      звертаються до дипломатів, представників Ради Європи та ОБСЄ з проханням на найвищому міжнародному рівні сприяти ухваленню демократичного законодавства для громадських організацій.

Громадськість висловлює переконання, що укладення Угоди про асоціацію без належних умов розвитку громадянського суспільства ставить під ризик виконання Україною своїх зобов’язань. Нинішнє законодавство унеможливлює ефективний контроль за владою та участь громадян у виробленні рішень.”

Залишити відповідь