Солідарність з Олесем Біляцьким під посольством Білорусі в Києві

Share
Олесь Біляцький

Українські громадські активісти та правозахисники провели сьогодні акцію солідарності з арештованим білоруським правозахисником Олесем Біляцьким. Головна вимога акції — звільнити Олеся та припинити кримінальне переслідування. Саме в цей день виповнюється місяць з моменту арешту в Мінську провідного білоруського правозахисника, голови забороненого владою Білорусі Правозахисного центру «Вясна», віце-президента Міжнародної Федерації прав людини Олеся Біляцького. Білоруська влада арештувала його з очевидних політичних мотивів у рамках слідства по кримінальній справі за звинуваченням у несплаті податків. Правозахиснику загрожує ув’язнення на термін до семи років.

Верховний комісар ООН з прав людини, міжнародні організації, провідні уряди світа та недержавні організації висловили крайню занепокоєність переслідуванням Олеся, розцінили це як помсту влади за правозахисну діяльність Олеся та цого організації і залякування громадянського суспільства й вимагають негайного звільненя правозахисника. Міжнародна Амністія визнала Біляцького в’язнем сумління. Інформація про справу Біляцького — на http://spring96.org/ru/tags/1183.

Організатор акції – Київський інформаційний центр Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі (куди входить ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ)).

Водночас організатори акції провели паралелі з нинішньою ситуацією зі станом прав людини в Україні та загрозливими тенденціями щодо дій влади по відношенню до правозахисників, журналістів та активістів. Учасники акції використали марлеві пов’язки як символ спроби захиститися від негативного досвіду білоруського громадянського суспільства. Дурний приклад може стати заразним для представників української влади.

Учасники акції передали відкритий лист-звернення до Посла Республіки Білорусь.

Закликаєм до поширення інформації про акцію!

+380 67 404 26 46 \ +380 44 246 71 36

kyiv.info@hrwatch-by.org

http://hrwatch-by.org

Київський інформаційний центр Комітету міжнародного контролю за ситуацією з правами людини в Білорусі (куди входить ФРІ)

Залишити відповідь