Побудова соціально справедливого міста силами молоді, чи можливо?

Share

Piccy.info - Free Image HostingЯкий вклад може внести кожен з нас і чи варто братися— саме це було предметом суперечливих дискусій на семінарі, що 24-26 червня був вже вдруге проведений Донецьким осередком “Фундації регіональних ініціатив” разом із Фондом Еберта.

Три вихідних дні 26 учасників, часом із протилежними політичними поглядами, один мер, два секретаря міськрад, тренер неформальної освіти Зоряна Борбулевич, майже цілодобово були зачинені у найпрестижнішому залі арт-бару “Ліверпуль”. І, нарешті, після того, як випито 115 чашок кави та знищено 120 контиків, ми можемо підвести підсумки.

Цілком природній та усталений світогляд молодих лідерів отримав істотного трухана, бо першим кроком семінару був вихід із зашореності та стереотипності повсякдення. Низка вправ, і вже далі робота по групах: демократія участі у суспільному житті донецьких міст, формування цінностей команди, – що буває досить важким зайняттям.

Наступний день розпочався з деконструкції моделі міста та актуалізації її під донецькі реалії. Чотири групи розробляли ідеальний механізм взаємодії ланок громадянського суспільства у процессі побудування соціально справедливого урбанізованого простору та займалися прогнозуванням йомовірних сценаріїв його розвитку. Але теорія без практики, то приємні балачки у дружньому колі на імпровізованій “кухні”. Тож кожна з команд отримала завдання за 2 години розробити та втілити у життя міні-проект по одному з напрямів своєї діяльності. Ліга міжнародників “Дипкорпус” повідомляє, що групами активістів були проведені акції по відчищенню міста від сміття, зібрані підписи під петиціями на захист тварин та збільшення кількості транспортних засобів на необхідних маршрутах (зокрема таким є АВ “Західний”). Також стартувала імідж-кампанія “Я люблю Донецьк”, де було проаналізовано та поширено за що ж люблять майбутню столицю України різні верстви населення.

Але рівень семінару був досить високий, тож через 15 годин команди мали презентувати вже більш серйозні та виважені проекти, ідеї, пропозиції наступному модераторові — експерту Інституту Політічної освіти Олександру Солонтаю. Кожен з ентузіастів отримав свою порцію критики та можливість врахувати її до серпня-вересня, коли експерти знов зв’яжуться з нами.

Коментує учасниця семінару, Директор Інформаційного департаменту ЛПМ «ДИПКОРПУС» Злата Бойко: «Маючи певний досвід участі в подібних проектах, завжди цікаво як же буде цього разу, адже вже є з чим порівняти. І те, яким чином був організований семінар, зусиллями міського осередку ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив» могло тільки порадувати і ще раз нагадати, що нам є, у кого й чого навчається. Незважаючи на спірне, на перший погляд, формулювання «соціально справедливе місто», мета семінару була досягнута, адже ми розглянули механізми активізації політично активної молоді шляхом придбання компетенції участі, розвитку місцевих (нересурсних) ініціатив, освіти, мережі для обміну досвідом. Особливі слова вдячності хочеться сказати організаторам проекту Дмитру Дядику та Олександру Безнісу, які змогли стати не тільки досвідченими наставниками, а й хорошими друзями. А для мене особисто, як для студента-міжнародника, було дуже цікаво поспілкуватися з тими, хто має безпосереднє відношення до прийняття політичних рішень, адже серед учасників були не тільки студенти, а й представники політичних партій, міських рад міст Донецької області ».

Олександр Кисельов

Більш детально читайте у блозі alessandro_kiss http://fri.dn.ua/blog/13.html

One thought on “Побудова соціально справедливого міста силами молоді, чи можливо?

Залишити відповідь