ФРІ вимагає парламентських слухань щодо проекту нового Трудового кодексу

Share

ФРІКоаліція громадських організацій звернулася із відкритим зверненням до Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та голів політичних партій з приводу недопущення прийняття законопроекту № 1108 нового Трудового кодексу України, що заплановано на 1 квітня 2010 року, та з вимогою провести Парламентські слухання із залученням широких кіл громадськості щодо цього законопроекту.

Відкрите Звернення

до: Голови Верховної Ради України

Прем’єр – міністра України

голів політичних партій Верховної Ради України

Стосовно необхідності проведення парламентських слухань щодо законопроекту нового Трудового кодексу України

На сьогодні в Україні готується до прийняття новий Трудовий кодекс України. Законопроект нового Кодексу № 1108 знаходиться у стані готовності до прийняття у другому читанні в цілому. За попередньою інформацією, розгляд законопроекту запланований на 1 квітня 2010 року.

Згідно пропонованого законопроекту роботодавець зможе продовжувати тривалість робочого дня до 12 і більше годин, фактично перекресливши здобутки двохсотрічної боротьби працюючих за 8-годинний робочий день. Крім того новизна кодексу «нормативні акти роботодавця», що приймаються ним самостійно, повертають трудящих у становище, подібне до підневільних осіб доби феодалізму. З законопроекту вилучений цілий розділ XVI теперішнього Кодексу, що разом із новою книгою 6 законопроекту спричинить знищення незалежних профспілок і захищати права працівників окрім старих ще «радянських» і часто недієвих профспілок буде нікому! Фактично скасована відповідальність роботодавця за завдання шкоди працівнику, а натомість, дисциплінарна і матеріальна відповідальність найманих працівників розписана у 20 статтях (ст. ст. 401-419 та 389), в обсязі УВОСМЕРО більшому, ніж відповідальність роботодавців. Значно спрощена система звільнення працівників. Також спрощені процедури проведення службового розслідування проти працівника, що тепер зможе здійснювати роботодавець одноособово. Роль Комісій з трудових спорів як органу розв’язання суперечностей роботодавців і найманих працівників у проекті Кодексу зведено практично нанівець.

Прийняття подібних положень перетворить найманих працівників Україні у беззахисних рабів роботодавців! І буде фактично означати введення у нашій державі рабства!

Тому громадські організації, представники яких підписалися під цим зверненням, вимагають від вас вжити заходів до того, щоб проект нового Трудового кодексу не був винесений на голосування у його теперішній редакції, як такий, що порушує ст. 22 Конституції України, згідно якої “при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів не допускається звуження змісту та обсягу існуючих прав і свобод”, а також порушує норми Європейської Конвенції з прав людини.

Вимагаємо, щоб спірні питання нового Трудового кодексу були максимально відкрито і публічно розглянуті на Парламентських слуханнях у Верховній Раді України, де організації, що нижче підписалися та інші зацікавлені особи, мали б змогу вільно висловити свої зауваження до нього, а громадяни України – почути справжню суть дискусії навколо проекту ТКУ.

В разі ігнорування наших вимог залишаємо за собою право відстоювати права людей праці всіма доступними нам в рамках Конституції України та міжнародного права методами.

Захистимо права трудового народу!

Громадські організації:

Всеукраїнська Громадська Організація Союзу Жінок України “ За майбутнє дітей”,

Всеукраїнська Громадська Організація “ Спілка захисту конституційних прав мешканців гуртожитків, квартиронаймачів, орендарів, власників житла, платників комунальних послуг”,

Громадська Організація “Комітету громадського самоврядування Київської області”,

Всеукраїнська Громадська Організація “Федерація Новуса України”,

Всеукраїнська Громадська Організація “Молодіжний центр працевлаштування”,

Всеукраїнська Благодійна Організація “Асоціація за нове покоління “Лелека” ”.

Всеукраїнська Громадська Організація “СЛОУФУД Крим”,

Всеукраїнська Громадська Організація “Інститут політичної освіти”,

Всеукраїнська Молодіжна Громадська Організація “Фундація регіональних ініціатив”,

Всеукраїнська Громадська Організація “Український журналістський фонд”,

Громадська Організація “Молодіжний рух “Студентський патруль Країни” “Спека”,

Міжнародна громадська Організація “Українська Громада”,

Всеукраїнська Громадська Організація “Агенція розвитку підприємництва жінок та молоді”,

Всеукраїнська спілка організацій багатодітних,

Дане звернення відкрите до підписання іншими громадськими організаціями.

3 thoughts on “ФРІ вимагає парламентських слухань щодо проекту нового Трудового кодексу

  1. Відкриваю http://gska2.rada.gov.ua/pls/zweb_n/webproc4_1?id=&pf3511=30947
    Читаю “Текст законопроекту до другого читання 10.12.2009”:
    Стаття 139. Тривалість щоденної роботи
    1. Тривалість щоденної роботи в межах робочого тижня повинна бути, як правило, однаковою. Колективним договором, а якщо він не укладався – нормативним актом роботодавця, погодженим з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником), тривалість щоденної роботи може бути продовжена, __але не більш як до десяти годин__ ___за умови дотримання тижневої норми робочого часу, визначеної законом.___

    Питання – де 12 і більше -годинний робочий день?

Залишити відповідь