ФРІ підтримала Маніфест проти житлового рабства

Share

МАНІФЕСТ
проти житлового рабства

Ми, представники української громадськості, вважаємо неприпустимим прийняття проекту Житлового Кодексу, розгляд якого в другому читанні намічено на грудень 2010 року, і заявляємо про об’єднання зусиль для протидії спробам нав’язати цей кодекс українському народові.

Житловий Кодекс – незрівнянно небезпечніший від Податкового, Трудового й інших кодексів, які поспіхом штампує нинішня влада.

У разі його прийняття мільйони українців стануть безправними кріпаками й беззахисними боржниками у власних помешканнях. Проект Житлового Кодексу передбачає, що КОЖЕН власник квартири ЗОБОВ’ЯЗАНИЙ укласти угоду з управляючою компанією, яка викачуватиме з нього гроші. Усім, хто відмовиться це зробити, управляюча компанія буде нав’язана примусово. Людям можуть нав’язати оплату «послуг» такої компанії навіть без письмового оформлення, просто опублікувавши пропозиції в газеті.

Управляюча компанія має відповідати критеріям, що визначаються Кабінетом Міністрів. Ці критерії досі нікому не відомі, але зрозуміло, що простих смертних на цей ринок влада не допустить. Місію отримання мільярдних надприбутків довірять лише особливо наближеним до влади особам та їх управляючим компаніям.

Немає підстав вірити, що нав’язані насильно компанії, захопивши ринок житлово-комунальних послуг, будуть покращувати їх якість чи вкладати власні кошти в реформування ЖКГ. Житловий Кодекс надає їм можливість встановлювати ЗАХМАРНІ ЦІНИ й викачувати гроші з людей. Українці нікуди не зможуть подітися від новітнього кріпацтва, яке охопить усі житлові будинки.

По суті, власність на житло перестане бути повноцінною власністю, бо люди (навіть ті, хто увійде до об’єднання співвласників багатоквартирних будинків – ОСББ) не зможуть нею розпоряджатися.

Для того, щоб люди не могли вирватися з рабського становища, проект передбачає цілу низку механізмів – від права виселення людей без належної компенсації до права житлово-комунальних інспекторів вриватися в квартири без рішення суду, що не дозволено навіть міліції.

Саме цей механізм закріпачення й обдирання людей є серцевиною й суттю Житлового Кодексу.

У зв’язку з цим ми вимагаємо від влади відмовитися від спроб закріпачити мільйони українців і позбавити їх права на управління їхньою ж власністю. Житлово-комунальна реформа має бути реалізована в цілком інший спосіб, а саме:

1. Набір різних, часто суперечливих чи нечітких норм не можна вважати кодифікацією. У країнах ЄС та інших країнах, що можуть служити прикладами успішного розвитку, немає ніяких «житлових кодексів». Так само цей кодекс не потрібен і Україні.

2. Проект Житлового Кодексу має бути відхилений і відправлений на смітник як непотрібний, небезпечний і спрямований на неправомірне закріпачення й визискування власників житла.

3. Всі питання, пов’язані з регулюванням відносин власності на житло та інші приміщення в житлових будинках, використання земельних ділянок під будинком, прибудинкових територій тощо слід врегулювати шляхом внесення змін до Цивільного Кодексу, Земельного Кодексу та базового закону про ОСББ.

4. Сам базовий закон про ОСББ потрібно вдосконалити шляхом внесення змін до окремих його положень, які дійсно є проблемними, а не нав’язувати недолугий законопроект №4423, який разом із Житловим кодексом чекає на розгляд у Верховній Раді.

5. Закон про ОСББ та Цивільний Кодекс мають передбачати право та можливість співвласників багатоквартирних будинків приймати спільні рішення встановленою більшістю голосів і без створення ОСББ  як юридичної особи; має передбачатися невід’ємність права участі в ОСББ від права власності на приміщення в будинку, де таке ОСББ створене.

6. В Закон України “Про житлово-комунальні послуги” слід внести доповнення для врегулювання особливостей надання житлово-комунальних послуг в будинках, де створено ОСББ.

7. З усього законодавства слід викинути сурогатні терміни «утримання на балансі», «приймання на баланс», «балансоутримувач» тощо стосовно багатоквартирних будинків.

8. Всі ці та інші необхідні зміни до законів слід внести шляхом прийняття одного законодавчого акту з одночасним скасуванням нині чинного радянського Житлового Кодексу та невідкладним внесенням змін у численні підзаконні акти.

Ми закликаємо Верховну Раду, Президента та Кабінет Міністрів піти саме цим шляхом, який зробить реальними господарями житлових будинків власників квартир, а не паразитуючі структури, і дозволить докорінно змінити відносити в житлово-комунальній сфері не в гірший, а в кращий бік.

Ми попереджаємо: якщо влада ігноруватиме нашу позицію і спробує нав’язати українському народу житлове кріпацтво, громадяни України будуть змушені вдатися до рішучих протестів.

Зробити нас безправними кріпаками на власній землі, у власних квартирах та будинках ми нікому не дозволимо.

ВМГО «Фундація Регіональних Ініціатив»

ВМГО «Демократичний Альянс»

Рух добровольців «Простір свободи»

ГО «ЦентрUA»

Громадянська мережа «Опора»

ВЕГО “МАМА-86”

Громадянський рух «Відсіч»

МГО «Українська Громада»

МГО «Інтерньюз Україна»

Спілка власників житла Києва

Асоціація «Територіальна громада»

Об’єднання житлово-будівельних кооперативів, співвласників багатоквартирних будинків «Вікторія»

Асоціація власників будинків Солом’янського району

Спілка власників житла Шевченківського району

Громадська рада самоврядування

ГО «Форум порятунку Києва»

Громадянський рух «Чиста Україна»

Кіровоградська обласна громадська організація «Іннополіс»

Незалежна профспілка «Захист праці»

ГО «Голосуй за своїх»

Український незалежний фонд інноваційного розвитку

Залишити відповідь