ФРІ щодо проблем розробки плану виконання Нацстратегії з прав людини

Share

Logo-friПрезиденту України ПОРОШЕНКУ П.О, 
Голові Адміністрації Президента ЛОЖКІНУ Б.Є, 
Прем’єр-міністру України ЯЦЕНЮКУ А.П, 
Міністру юстиції України ПЕТРЕНКУ П.Д, 
представникам ЗМІ та громадськості

Шановні представники влади!

Всеукраїнська молодіжна громадська організація “Фундація регіональних ініціатив” (ФРІ), що впродовж багатьох років відстоює права та інтереси молоді в Україні, брала безпосередню участь в подіях Майдану 2004 та Майдану 2013-2014 років, спостерігає небезпечні процеси в Міністерстві юстиції України.

А саме – Мін’юст створив закриту робочу групу для розробки плану виконання затвердженої  Указом Президента № 501/2015 Національної стратегії з прав людини. Але в цій групі відсутні експерти-поліцеїсти, експерти зі свободи мирних зібрань та свободи слова.

Разом з тим, більшість “обраних” та чиновники Мін’юсту вже прописали в план виконання Нацстратегії пункт лобіювання того ж тексту спеціального закону про протести, ухвалення якого при Януковичу загрожувало придушити Євромайдани країни ще в зародку. Але тоді це було вчасно зупинено громадськістю та політичною опозицією.

З огляду на ці та інші небезпеки, наполегливо прохаємо Вас вплинути на відповідних чиновників Мін’юсту, щоб:

  1. продовжити роботу відповідної робочої групи з розробки плану виконання затвердженої Національної стратегії з прав людини;
  2. розширити склад робочої групи іншими правозахисниками та експертами з прав та свобод. Готові надати їх імена та контакти.

Після останнього Майдану суспільство не має права допустити появи законодавчих механізмів, що запроваджують авторитаризм, який намагався нав’язати Україні злочинний режим Януковича та вже давно реалізовує в Росії та на окупованих територіях Путін.

Наголошуємо, що ганебним прикладом для українського політикуму та громадянського суспільства стало ухвалення окремих положень нового Закону “Про національну поліцію”. Ці норми загрожують зловживаннями, корупцією та поліцейською жорстокістю. В даний момент, ФРІ разом з правозахисними організаціями працює над виправленням недоліків цього Закону. Але, на жаль, ми не маємо гарантії, що парламент назбирає на це необхідні 226 голосів. Тож закликаємо нову владу більше не повторювати помилок старого режиму!

З надією на розуміння і співпрацю!

Голова ВМГО ФРІ
КОРЕНЧУК Руслана

За додатковою інформацією звертайтесь в Київську правозахисну службу ФРІ – тел.: 0685156464 (Святослав Маринін)

ГРОМАДСЬКО-ПОЛІТИЧНА­ ДОВІДКА:
Сьогодні у ФРІ домінує ідеологія “полісі” (англ. “policy”) — організація контролює діяльність представників влади, на владу при цьому не претендуючи. Згідно з Статутом організації, ФРІ не підтримує жодну політичною партію чи політичну силу, не веде боротьбу за владу і не може бути суб’єктом виборчих процесів. Наприклад, під час останнього Майдану в організації вимагали звільнити невинних, посадити винних, змістити винних політиків і держслужбовців, а також вимагали реформ. ФРІ також закликала боротись проти сумнозвісних “законів 16 січня”. Така позиція за своєю суттю співпадала з позиціями правозахисних організацій України.

Залишити відповідь