ФРІ підтримує вимогу громадськості щодо правосуддя у справі Ландiка

Share
Той самий Роман Ландiк...

Кілька десятків громадських організацій звертається до Президента України Віктора Януковича, генерального прокурора Віктора Пшонки, народних депутатів України та керівництва Партії регіонів з вимогою забезпечити об’єктивне розслідування подій, які відбулися у ресторані «Баккара» у місті Луганську 4 липня, та покарати винних.

Представники ГО побоюються, що ця справа може знову стати доказом вибіркового правосуддя в Україні. Тому закликають політичне керівництво країни утриматись від будь-яких дій, які можуть сприяти уникненню відповідальності Романа Ландіка.

На підтримку вимоги правосуддя 14 липня о 13.15 год громадські організації проведуть акцію “ПрОтягнення до відповідальності”, яка розпочнеться біля офісу Партії Регіонів (Липська, 10) та завершиться біля приміщення Генпрокуратури (Різницька, 13/15). Під час акції опудало «мажора» протягнуть до Генпрокуратури як символ вердикту суспільства над усіма порушниками закону, незалежно від їх походження, статусу чи рівня достатку.

Також громадськість застерігає владу, що постання правопорушника  перед судом не повинно стати лише поодиноким красивим театральним  жестом Партії регіонів та керівництва держави.

Якщо влада справді хоче боротися за дотримання закону, то повинна створити систему, яка б працювала автоматично і карала б всіх порушників закону, навіть тих, які самі обіймають високі посади, або чиї батьки перебувають близько до владної годівниці. Без цього можливе покарання Романа Ландiка перетвориться на фарс, покликаний прикрити всю хибність існуючої правоохоронної системи.

Громадськість нагадує, що відомо чимало інших випадків, коли близькі до влади люди скоювали дії, які можна кваліфікувати як злочин. Однак покарання за це не отримували.

Наприклад, в Інтернеті доступне відео, на якому схожа на керівника  відомої одеської партії “Родіна” Ігоря Маркова людина разом із групою молодчиків лупцює до крові своїх опонентів. Інший свіжий приклад: відео зафіксувало, як чоловік, схожий на сина голови Апеляційного суду Києва Дмитра Чернущенка разом із супутницею, нібито суддею Дніпровського суду Києва,  билися з охороною одного з нічних клубів.  Також варто  нагадати, що майже чотири роки  в розшуку перебуває пасинок газового олігарха Дмитра Фірташа Сергій Калиновський, котрий  2007 року здійснив ДТП, у якому загинуло двоє людей.  Однак для його розшуку і затримання правоохоронні органи не виявляють належної рішучості. Існує довгий перелік інших   випадків, коли «мажори» скоюють правопорушення аж до вбивства громадян, але уникають покарання.

Громадські організації закликають правоохоронні органи покласти край свавіллю «мажорів» у країні. Зі свого боку вони готові надати необхідний захист та допомогу потерпілим від «мажорського» свавілля, а також викликати публічний розголос усіх випадків приниження гідності чи порушення прав українських громадян на підставі родинних зв’язків з владою.

Заяву ініціювало позапартійне та політично незаангажоване Партнерство більше 50 громадських організацій «Новий Громадянин». Заяву підтримує і ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ).

Залишити відповідь