Тренування м’яких навичок у жорстких умовах: на Волині пройшов освітній табір для молоді

Share

ФРІ-табір «Soft Skills Camp» на Волині організувала команда луцького осередку ФРІ (ФРІ Луцьк). Уляна Кашепа – голова ФРІ Луцьк – координувала подію. Всього у команді організаторів було 23 людини: програмники, медійники, інтенданти, технічна частина, HR-и, комендант та медик.

Табір проходив 23-27 липня на березі озера Луки Старовижівського району, між селами Дубечне та Лютка. На цьому ж місці команда ФРІ Луцьк організувала освітній табір на тему медіа минулоріч.

Цього року на табір відібрали 67 учасників – молодь з усієї України, віком від 14 до 31 року. Оплачували вони лише харчування – 400 гривень за п’ять днів.

IMG_5451
IMG_4278
IMG_4358

ТЕМАТИКА ТАБОРУ – М’ЯКІ НАВИЧКИ

Soft skills – м’які або ж гнучкі навички − це збірний термін, який охоплює безліч варіантів поведінки, що допомагають людям працювати в команді, налагоджувати комунікацію та розвиватись як особистість. Soft skills часто називають універсальними та надпрофесійними, адже вони є фактором успішності людини у будь-якій сфері діяльності. Чим вище ви піднімаєтеся по кар’єрній драбині, тим більшу роль відіграють м’які навички у вашому житті, тоді як професійні відходять на другий план.

Під час табору м’які навички опановували три дні у три етапи. Головна програмниця – Катерина Білохвіст – голова Освітньої служби ФРІ Луцьк – розділила найбільш популярні та затребувані навички у три блоки:

  1. Особистий менеджмент (креативність, усвідомленість, емоційний інтелект, гнучкість, управління часом);
  2. Міжособистісна комунікація (довіра, вирішення конфліктів, ведення переговорів, вміння слухати, емпатія);
  3. Групова взаємодія (відповідальність, мотивація, робота в команді, публічний виступ, самопрезентація, лідерство, корпоративна культура).

«Ці три блоки ми намалювали на Mind Map (мапі думок) і до неї вже додавали навички, які стосуються кожного пункту. Ми постійно звертались до цією мапи, перед кожним спікером і після їхніх виступів відзначали галочками, чи пройшли, чи пропрацювали ту чи іншу тему, таким чином у людей складалася певна система, шлях, по якому ми рухалися. У результаті, у кінці табору ми поставили галочки біля всіх м’яких навичок – відповідно пропрацювали все, що хотіли», − розповідає Катя.

ПРОГРАМА ТАБОРУ ТА СПІКЕРИ

«Soft Skills Camp» тривав п’ять днів, на один більше – для організаторів, які приїхали раніше, щоб підготувати локацію. Перший день табору, 23 липня, був повністю відведений для поселення учасників та їх знайомства: декілька годин ігор та вправ на командобудування стали хорошим фундаментом для майбутнього спілкування та взаємодії такої великої кількості людей у одному місці.

Наступного дня, 24 липня, розпочалася насичена освітня частина із блоку «Особистий менеджмент». Відкрив її Дмитро Дядик – сертифікований бізнес-тренер і сценарист навчальних програм, у минулому – член Ради Старійшин ВМГО «ФРІ». Дмитро говорив про усвідомленість, саморозвиток, розставлення пріоритетів та свідомий вибір. Після нього про дизайн мислення розповідала Анна Гладка − проектна менеджерка, тренерка, фасилітаторка Британської Ради. А Неля Герасимяк − сертифікована арт-коуч, кандидатка економічних наук – вела сесію про емоційний інтелект.

IMG_4693
IMG_4753
IMG_4829
IMG_4832
IMG_4837

25 липня – день, відведений блоку «Міжособистісна комунікація». Учасники пройшли майстер-клас з плейбек-театру від Ігоря Лужанського – тренера з плейбек-театру, засновника Дніпровського плейбек театру «Сусіди» та Донецької «Кибитки», художнього керівника Львівського плейбек-театру «ВСІ СВОЇ».

«Плейбек-театр розвиває грані особистості для того, щоб чути один одного, щоб імпровізувати, щоб грати у команді, співпереживати. Театр імпровізації навчає багатьом особистісним якостям. Ти не просто імпровізуєш у пустоті, у вакуумі – ти імпровізуєш в історії, яку розповів мовець. Ти повинен уміти почути цю історію, відгукнутись на неї», − так коментує Ігор зв’язок плейбек-театру і м’яких навичок.

25 липня виступив також Андрій Жолобович – психолог, коуч-тренер Тренінг-студії Всеволода Зеленіна. На сесії з Андрієм говорили про рапорт – тип зв’язку між людьми шляхом взаємних позитивних емоційних відносин, відображення один одного у спілкуванні.

Завершили день симуляційною грою від Анни Сохи – журналістки, комунікаційної менеджерки в «Academy of Visual Arts Kharkiv», програмниці ФРІ-таборів та освітніх заходів. Під час гри учасники спробували себе у ролі делегатів країн на засіданні ООН, темою якого була еміграція. Головним завданням було налагодження діалогу та комунікації між симульованими ворогуючими країнами. Тут молодь змогла втілити опановані раніше м’які навички у життя і зробила це успішно – держави знайшли спільну мову та уклали договір, вигідний для усіх. Шкода, що так просто все лише у грі.

IMG_5052
IMG_5081
IMG_5090
IMG_4946

26 липня – день «Групової взаємодії». До обіду слухали Захара Ткачука – директора Молодіжного Центру Волині, який ділився власним досвідом побудови правильної команди, шляхом невдач та навчань на власних помилках. Захар описав чотири етапи формування ефективної команди та риси, які мають бути притаманні такому об’єднанню.

«Як п’ять років назад, так і зараз, softskillsактуальні для українців, особливо для молодшого покоління. На Волині дуже мало таборів відбувається освітніх. Була раніше концепція дуже глибока, що табір – це зразу спорт, якесь патріотичне виховання. Але щоб були якісь формати, коли ви на природі живете і вчитесь – це велика рідкість.

Молодь сама робить для молоді, для себе і це не менш важливо. Я поважаю тих, хто робить це для людей і вважаю, що потрібно їм допомагати, навіть своїм маленьким приїздом», − говорить Захар про своє ставлення до подібних таборів.

IMG_5241
IMG_5273
IMG_5306

Важливою частиною щоденної програми була ватра, на якій виступали з власними історіями ФРІшники та ФРІшниці з великим досвідом роботи в організації та немалим впливом у ній. Починаючи з першого дня кемпу, із спічем на ватру виходили Дмитро Дядик, Катя Білохвіст, Надя Гранкіна, Олександр Ткачинський. Одна ватра була особлива – поетична, на ній учасники та організатори читали поезію, свою, чужу, таку, що до душі.

IMG_5322
IMG_5341
IMG_5359

Ще одним промінчиком на кемпі була Юлія Федун – амбасадорка U-Report – проекту від ЮНІСЕФ, який полягає у швидких опитувань через безкоштовні повідомлення про важливі для молоді теми. Приєднатись до U-Report можна через безкоштовні СМС, надіславши слово СТАРТ на номер 4224.

РОЗКЛАД ДНЯ НА ФРІ-ТАБОРІ

А щоб ви стали ще ближчими до таборового життя і максимально уявили та зрозуміли, у якому форматі та умовах жили учасники та організатори кемпу протягом п’яти днів, читайте розклад одного з днів.

Першими на будь-якому таборі від ФРІ прокидаються інтенданти. Піднімаються о шостій ранку кожного дня, щоб встигнути розпалити вогнище та приготувати сніданок на сотню людей.

О сьомій комендант починає будити народ у наметовому містечку. За 15 хвилин всі мають бути на руханці, після якої учасників чекає гаряча каша з фруктами та чай, а якщо пощастить, то і ранкова кава.

З дев’ятої і до тринадцятої – освітня частина – лекції, тренінги, майстерки та ігри. Потім обід та вільний час, який зазвичай проводять на озері (прекрасному волинському).

Після обіду і аж до вечері – знову навчання (насичено, так). Згодом рефлексії у групках по 12-13 людей, кожна має відповідального HR-а.

Після заходу сонця розпочинається чи не найромантичніша частина програми – ватра. Навколо величезного вогнища збираються всі учасники та організатори. Спочатку – освітня частина – виступ запрошеного спікера, потім читання таборових чуток, що їх збирають у скриньку протягом дня, пісні під гітару і спілкування, зорі та тиха лісова ніч довкола.

IMG_5429
IMG_5433
IMG_5434
IMG_5446
IMG_5505

ПАРТНЕРИ

Команда організаторі дуже вдячна партнерам табору, які повірили та підтримали їхній проект.

Всі необхідні канцелярські товари, декорації та роздаткові матеріали допомогли зібрати такі організації: Молодіжний центр Волині, Департамент сім’ї молоді та спорту Луцької міської ради, дистрибютори торгової марки «Fruit of the loom», кінотеатр «PREMIER CITY», Студрада ЛНТУ, обласна молодіжна громадська організація «Волинський інститут права».

Центр національно-патріотичного виховання дітей та молоді у місті Луцьк та Волинська державна обласна універсальна наукова бібліотека імені Олени Пчілки надали наметове спорядження.

ПАТ «ВГП» та ПрАТ «Луцький домобудівельний комбінат» допомогли забезпечити табір технічними матеріалами.

Завдяки ПАТ «ТЕРЕМНО ХЛІБ», «Луцькому квасу», ПАККО, «Торчину» та Kava Avenue всі смачно їли та пили.

IMG_4869


IMG_4988
IMG_4376
IMG_4125
IMG_4212
IMG_4215

Це була історія про небайдужу молодь, яка готова змінюватись і змінювати, робити добро просто так, працювати заради майбутнього країни та розвиватись. Кінець.

Іванна МАСЯК

Фото: Юрій ЄВТУШКО