Меморандум щодо створення «Молодіжного центру громадянської освіти» у Києві

Share

30 листопада під час щорічного Форуму “Ми – Українці!” 6 найбільших загальнонаціональних мереж молодіжних організацій та Асоціація молодіжних центрів України офіційно підписали меморандум щодо створення у Києві “Молодіжного центру громадянської освіти” на базі Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді. Меморандум підписали Міністерство освіти і науки України з однієї сторони та 7 всеукраїнських громадських організацій та спілок з іншої:
 

— «Віримо, що спільно нам вийде створити “простір, який буде безкоштовним для молодіжних лідерів та активістів, де кожна непартійна всеукраїнська молодіжна громадська організація, яка дотримується українських державницьких цінностей, зможе знайти підтримку і можливості для саморозвитку”. Для нас всіх це гарна нагода скоординувати свої зусилля для виховання та розвитку молоді як свідомих та активних громадян України. Це те, що є сьогодні на потребу», – говорить Соломія Фаріон, Голова МНК.

— Коли потужні молодіжні організації об’єднуються, щоб створювати спільний простір для взаємодії активної молоді – це саме той приклад співпраці, який потрібний Україні на всіх рівнях. Активісти ФРІ по всій країні долучаються до створення та наповнення контентом молодіжних центрів, і я щасливий, що Київ – один із таких прикладів. Сприяння розвитку громадянської освіти – це інвестиція, що максимально резонує з місією та цінностями ФРІ. Сподіваюсь, у нас все вдасться, – каже Олександр Ткачинський, Голова ВМГО «ФРІ»

МЕМОРАНДУМ

ПРО СТВОРЕННЯ МОЛОДІЖНОГО ЦЕНТРУ

ГРОМАДЯНСЬКОЇ ОСВІТИ

Ми, представники Міністерства освіти і науки України, як засновника Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді та найбільших мереж всеукраїнських молодіжних організацій, з метою створити в столиці України Молодіжний центр громадянської освіти – простір, який буде безкоштовним для молодіжних лідерів та активістів, де кожна непартійна всеукраїнська молодіжна громадська організація, яка дотримується українських державницьких цінностей, зможе знайти підтримку і можливості для саморозвитку, уклали цей Меморандум.

Ми усвідомлюємо, що сьогодні лише 1-2 % української молоді є членами молодіжних організацій. У той час, як середній показник членства молоді в громадських організаціях у Європейському Союзі становить 50% від загального числа молоді. Свідомі того, що саме практика громадянського життя молоді в Європі є головною причиною та запорукою успішного життя, до якого ми прагнемо.

Ми впевнені, що лише спільними зусиллями і власною активністю зможемо закласти підвалини для формування в Україні справжнього громадянського суспільства, у якому щонайменше кожна друга молода людина буде не просто активною у бодай одній громадській організації чи ініціативі, а й стане відповідальним громадянином омріяної століттями вільної Української держави.

Ми віримо, що в Україні молодь є головною цінністю суспільства, що наша держава нарешті почне реалізовувати основне своє призначення —- забезпечення якісного життя для усіх громадян країни, зокрема для молоді. Тому нове покоління може і має отримувати всебічну підтримку своїх ініціатив та розвиток своїх можливостей.

Важливо, що головним партнером у цій ініціативі є Міністерство освіти і науки України, в особі Українського державного центру національно-патріотичного виховання, краєзнавства і туризму учнівської молоді на базі якого створюється Молодіжний центр громадянської освіти. Таким чином започатковується нова модель державно-громадського партнерства: взаємовигідної співпраці, в якій держава надає молодіжним організаціям — засновницям центру простір (з комунальними видатками включно), а громадські об’єднання в цьому просторі організовують та забезпечують максимальне включення української молоді в життя суспільства через неформальну і громадянську освіту.

П. Хобзей

Підписались:

Міністерство освіти та науки України

Асоціація молодіжних центрів України

Молодіжний націоналістичний конгрес

Національний Альянс

ПЛАСТ – Національна скаутська організація України

Спілка Української Молоді в Україні

Українська асоціація студентів

Фундація Регіональних Ініціатив