Заява щодо порушення прав людини під час розгону зібрання під стінами Верховної Ради України

Share

Заява  щодо порушення прав людини під час розгону зібрання під стінами Верховної Ради України

Як повідомляють ЗМІ та департамент комунікації Національної поліції України, 3 березня 2018 року відбулися сутички між учасниками довготривалої акції протесту під Верховною Радою України та поліцією. 

Внаслідок цих подій відбувся примусовий розгін учасників мирного зібрання та демонтаж наметового містечка. Окрім цього, є постраждалі як з боку мітингувальників, так і серед представників поліції.

Як це видно на фото та у відеоматеріалах, розміщених у публічному доступі, а також відповідно до слів очевидців: поліцейські були без жетонів, частина – у балаклавах, що унеможливлює їхню ідентифікацію. Поліцейські ставили людей на коліна, принижуючи їхню гідність, та завдавали невиправдані тілесні ушкодження, зокрема удари в голову.  

Відповідно до заяви заступника Голови Національної поліції України   начальника поліції Києва Андрія Крищенка: “працівники поліції Києва проводили слідчі дії в наметовому містечку, розташованому біля стін Верховної Ради України. Процесуальні дії проводяться на підставі двох рішень суду та в рамках кримінальних проваджень, які розслідують слідчі поліції Києва. Підтримка поліцейськими забезпечена саме на вимогу слідчого. У ході слідчих дій поліцейським довелося затримати 50 мешканців наметового містечка, їх доставляють до райуправління поліції”.

Всеукраїнська молодіжна організація “Фундація Регіональних Ініціатив” рішуче засуджує дії представників поліції щодо розгону, затримання і побиття мітингувальників та демонтажу наметового містечка.

Нагадуємо, що право на мирне зібрання є фундаментальним правом людини, яке гарантоване ст.39 Конституції України, ст.11 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та низкою інших міжнародних договорів.

Відповідно до ч.2 ст.39 Конституції України, підстава для обмеження щодо його реалізації може встановлюватися виключно судом, відповідно до закону.

Процедура встановлення такого обмеження в Україні належить до юрисдикції адміністративних судів та відбувається в рамках адміністративного провадження, відповідно до ст. 280 Кодексу адміністративного судочинства України.

Тому ухвала слідчого судді в рамках кримінального провадження не може бути підставою для обмеження права на мирне зібрання.

Відповідно до ст.6 Закону України “Про національну поліцію” поліція у своїй діяльності повинна керуватися принципом верховенства права, відповідно до якого людина, її права та свободи визнаються найвищими цінностями.

Відповідно до ст.7 цього ж Закону під час виконання своїх завдань поліція забезпечує дотримання прав і свобод людини, а їх обмеження допускається виключно на підставах та в порядку, визначених Конституцією і законами України, за нагальної необхідності і в обсязі, необхідному для виконання завдань поліції. При цьому здійснення заходів, що обмежують права та свободи людини, має бути негайно припинене, якщо мета застосування таких заходів досягнута або немає необхідності подальшого їх застосування. Поліцейським за будь-яких обставин заборонено сприяти, здійснювати, підбурювати або терпимо ставитися до будь-яких форм катування, жорстокого, нелюдського або такого, що принижує гідність, поводження чи покарання.

 

Окремо хочемо зазначити, що вважаємо неприпустимими висловлювання Міністра внутрішніх справ: “Ми теж прикрутили”, щодо насильницького розгону протесту, і таким, що є несумісним із займаною ним посадою. Теж саме варто сказати і про Генерального прокурора України, який вважає розгін мирного протесту в обхід конституційної процедури законним.

 

Враховуючи вищевикладене, вимагаємо:

  1. Провести належне розслідування правомірності дій представників Національної поліції щодо вищевикладених подій та притягнути винних осіб до відповідальності.
  2. Забезпечити дотримання прав постраждалих мітингувальників.
  3. Вжити всіх необхідних заходів щодо недопущення подібних подій у майбутньому.

Заява від ФРІ