Українсько-литовський обмін «Our Power»: пізнаючи інших, пізнаємо себе

Share

Жадан якось написав: «Відстань – це єдине, що немає значення».

Між Києвом та Вільнюсом 598 кілометрів. Але після литовсько-українського обміну у місті Рокішкіс, де ми провели 5 днів, границі залишились лише на мапі. У нас було 20 учасників, 5 днів і купа часу для неформальної освіти та культурного обміну.

Рокішкис

Окремо варто сказати про місто. Рокішкис – маленьке містечко на кордоні з Латвією, де є фабрика по виготовленню сиру, церква та маєток графа, який зараз перетворений на затишний музей. Ну, і все. Але у той самий час Рокішкис – ідеальне місце для навчання, особливо, якщо це тренінги, воркшопи та ігри, бо тут не так багато чого відбувається, відповідно, нічого не відволікає. Іноді ми навіть питали себе, чи існує це містечко насправді? Але саме такий спокій створює особливу атмосферу Рокішкіса та зачаровує тебе, туриста з шумного мегаполісу.

На програму нас, 10 фрішників, запросила місцева молодіжна організація – «Apvalus Stalas», юні та активні школярі, які вірять в силу молоді Литви, тому й назвали обмін “Our Power” та й позвали нас свою силу показати.

Права людини

Всі 5 днів “Our Power” ми разом досліджували питання європейських цінностей та прав людини: від розуміння що це таке до моніторингу ситуації, та спроб задіяти їй. Також концепція обміну полягала в тому, що кожній з організацій-учасниць була надана можливість проявити себе, а саме підготувати декілька воркшопів, і таким чином поділитись своїми успішними практиками, і долучити учасників до створення програми. За можливість реалізувати проект ми завдячуємо новій ініціативі урядів 2-х країн – Раді обмінів молоддю України та Литви.

Перший день був присвячений знайомству та командотворенню. Speed dating, різні ice breakers – все було сплановано таким чином, щоб ми стали одною командою та далі рухатись до спільної мети. Цей наповнений очікуваннями день закінчився литовським культурним вечором, де ми гарно провели час та дізнались більше про Литву, її культуру, та всі різності та спільності між нашими культурами.

Другий день ми почали з малювання, а саме зі створення коміксів про європейські цінності, тим самим наближаючи абстрактне поняття «цінності» до реальних життєвих ситуації. Цілий другий день ми провели говорячи про права людини, шукаючи правду у ситуаціях з порушенням прав людини в наших країнах, відповіді на важливі та складні питання.

Брати участь у проектах, що спрямовані на пізнання прав людини – це завжди крок для саморозвитку та подальшого покращення суспільства. Та ще більша насолода, коли на такому проекті панує атмосфера порозуміння, натхнення та справжньої живої зацікавленості. Саме це відчувалося на проекті “Our Power&”, котрий проходив у Литві, серед мальовничго, спокійного та затишно лагідного Рокішкісу.

5 днів, сповнених знайомством з іншою культурою, незвичайними методами вивчення прав людини та європейських цінностей, можливістю побачити свою країну трохи під іншим кутом, спонукало переглянути деякі зі своїх поглядів, знайти відповіді на важливі питання та поставити собі нові, глибші та більш провокуючі. Ці насичені дні стали добрим підґрунтям для подальшої роботи над собою та представили свіжі можливості, нестандартні ідеї для навчання інших важливості європейських цінностей та прав людини – Станіслава Рябцева, учасниця з Маріупольського осередку ФРІ.

Форум-театр

Найвищою точкою програми став форум театр – театр пригнічених, де кожен з глядачів має право голосу та можливість впливати на хід подій. З самого ранку неймовірна тренерка Роланда, яку запросили з Anna Lindh Foundation, відкривала для нас акторську майстерність та складну й глибоку методику форум-театру. Для більшості з нас це був перший досвід акторської гри. За ті шість годин, що ми мали, Роланда встигла не тільки дати нам базис форум-театру за принципами Аугусто Боаля, а й направити на відкриття життєвих істин, ділячись з нами своїм життєвим досвідом.

Форум-театр не залишив нікого байдужим. Весь вечір ми виступали. Спочатку наша українсько-литовська команда провела сеанс форум-театру для молоді Рокішкісу на святкуванні дня народження «Apvalus Stalas», а пізніше ФРІшники дивували литовців: ми співали, танцювали, дарували подарунки з наших рідних міст, мотали мотанки. Словом, підкорили Рокішкис харизмою та любов’ю до країни.

Четвертий день був останнім наповненим програмою. Зранку – дебати, в вдень – творча рефлексія – що для нас права людини. З усіма завданнями ми впорались на відмінно, якщо взагалі нас можна оцінювати. Останній день став для нас найбільш очікуваним, після інтенсивних чотирьох днів програми. Ми нарешті мали вдосталь часу, щоб погуляти по місту, дослідити тихі та затишні вулички Рокішкісу та закупитись подарунками для друзів та родичів. Водночас ми збирались всі разом, щоб оцінити перебіг обміну, пофантазувати над ідеями подальшої співпраці, а також написати один одному слова подяки та чим хто чим запам’ятався під час проекту на прощальній вечірці.

Я отримала нагоду не лише поглибити свої знання в області прав людини, а й обмінятися безцінним досвідом, напрацювати спільні ідеї та проаналізувати ситуацію
сьогодні в даній сфері. Найбільше запам'ятались такі методи роботи як форум-театр, порівняння дотримання прав людини на прикладі термометру та дебати. Безумно, в майбутньому планую використовувати та поширювати отримані знання серед молоді, адже тема прав людини та європейських цінностей є надзвичайно актуальною – Юлія Янишевська, учасниця з Київського осередку ФРІ

Проект закінчився. І ми давно повернулись додому. Але враження від цих днів спілкування з новими людьми, перебування у новому оточенні, й враження від Литви в цілому залишаться з нами назавжди.

Чому варто їздити на міжнародні обміни:

  • Молодіжні проекти – це не тільки про отримання нових професійних навичок, це більше про розуміння себе, інших, та цілого світу.
  • Молодіжні обміни – це про розмивання границь географічних, політичних, особистих.
  • Враження від спілкування з новими людьми і Литви в цілому залишаться з нами назавжди.