Коловорот книжок в природі

Share

Ще з уроків природознавства ти знаєш про існування коловороту речовин у природі. Так само постійно існує в природі й коловорот книжок. На першому в Харкові фестивалі буккросингу, який відбувся 16-17 березня у МЦ «OST», «у мандрівку вирушили» десятки цікавих книжок, замість того, щоб нудитися у  шафах і припадати пилом. Презентувати книжку прийшли зокрема соліст гурту «Мертвий півень» Місько Барбара, художник Гамлет Зіньківський, соліст гурту «Кривоструй» Артем Воробйов, поетеса, літературзнавець Олена Рибка, організатор «Велодня» у Харкові Михайло Калужинов, директор IT-компанії «Stella Sistems» Олексій Степановський. У фестивалі взяли участь не лише харків’яни, а й «мисливці за літературою» з інших міст.

У суботу об 11.00 розпочалося навчання для учасників з Києва, Дніпропетровська, Луганська, Полтави, які планують започаткувати проведення тематичних вечорів буккросингу у власних містах. Так що незабаром географія проекту «Літературне бомбардування» має розширитися :)

О 19.00 розпочався власне «зірковий» вечір буккросингу. Жоден захід, як правило, не обходиться без своїх порушників дисципліни. У суботу «найзліснішим» порушником виявився Місько Барбара: замість однієї книжки він приніс цілий стос спогадівукраїнського економіста, громадського діяча та мецената Богдана Гаврилишина«Залишаюсь українцем». Поки Місько Барбара залишав сцену, а наступний «презентуючий» пробирався до неї, цей стос із 20 книжок «розтанув». До речі, на вечорі була присутня донька Богдана Гаврилишина Патрісія Шморгун-Гаврилишина.

Гамлет Зіньківський натомість «взяв» не кількістю, а унікальністю: презентував книжку, яка існує лише в одному екземплярі: арт-бук, створений власноруч художником.

У неділю об 11.00 відбулися сесії буккросингу іноземної літератури. Найвитриваліші учасники, для яких і рання недільна година – не перешкода, обмінювалися книжками англійською і німецькою мовами, вгадували письменників за фотографіями, складали лімерики (тож тепер ніхто з тих, хто прийшов у неділю, коли почує це слово, не перепитуватиме «Ліме… як-як?»:), а також вишукували в одязі один одного зелений колір. Бо 17 березня, як-не-як,це День Святого Патріка.

А позаяк вишукана література чудово поєднується із вишуканою кавою, то завершення фестивалю святкували в кав’ярні «Золотий дукат», яка подарувала «літбомбардувальникам» смачезний торт.

Учасники з інших міст повезли додому «впольовані» книжки та поради щодо розвитку проекту «Літературне бомбардування» у своєму місті. І от тепер звідти «летять» до нас відгуки про Фестиваль.

“Щоразу все починається з вокзалу. Із залізниці. Із привокзальної площі. І це завжди захоплююче. Цього разу вокзал був харківський, залізниця південна, привокзальна площа Поштова.

Напівтемрява, вільний простір. І література. Перше, що впало в очі – купи книжок, дбайливо розкладені вздовж стола. Це те, чим відрізняються заходи ФРІ від решти подібних: невимушеність у повітрі, люди, що випромінюють тепло та привітність. Власне, предмет літератури завжди був цікавий, але актуальності набирає лиш останніми роками. Намагаючись повернути читанню книжок стару вибухову популярність, ми…вибухаємо рецензіями на книжки. «Літературне Бомбордування» в Харкові  зібрало під одним дахом цілий десант бомбардувальників-поціновувачів якісного друкованого слова.
Книжки український та зарубіжних авторів, популярні видання та ексклюзив. Того вечора всі вони звучали голосами Олексія Степановського, Міська Барбари, Гамлета Зінківського, Артема Воробйова, Михайла Калужинова, а також інших таких різних книголюбів. У таких руках і таких розумах книги оживають, стають частиною атмосфери, яка вже наповнена спокоєм та запахом друкарської фарби. Між учасниками метеликами літали фотографи, полюючи на обличчя та характери.

Тепло, смак і запах кави, шурхіт сторінок книжок. Люди, характери, світлі очі та теплі посмішки. Харків ще раз підтвердив свою репутацію стильного літературно-наукового центру” (Лєра Радкевич, Луганськ)

«Власне у моєму рідному місті Дніпропетровську ніколи не проводили подібних заходів, тому коли харківські активісти запросили нас до участі, ми не вагаючись погодились приїхати. У Харкові нас зустріли дуже веселі, розумні та гостинні люди, які забезпечили нас житлом, спілкуванням, веселощами, та екскурсією цим чудовим містом! По завершенню фестивалю, втомлені та щасливі, ми повернулись до своїх домівок, з чудовими емоціями, досвідом, книжками та подарунками від спонсорів. Величезна подяка харківським ФРІшникам, за ці чудові вихідні, сподіваюсь, що скоро ми знову зустрінемось на аналогічному заході вже у Дніпропетровську!:)» (Марина Ялова, Дніпропетровськ)

“Увечері 16 березня мені пощастило побувати на фестивалы буккросингу в молодіжному центрі “OST”. Чесно кажучи, раніше жодного разу не була на “Літературному бомбардуванні”, про що все-таки шкодую. Адже захід справив на мене щонайкраще враження. По-перше, сама атмосфера в “OSTі” творча й ненапружена, вдало оформлене приміщення – навколо порозвішували книги, переплетені цупким мотузком. Також можна було перекусити чаєм з печевом. Одним словом, почуваєшся як вдома. По-друге, приємно вкотре бачити митців Харкова (Михайла Барбару, Гамлета Зінківського та інших). Вони такі творчі, харизматичні особистості, кожного разу відкриваєш їх для себе по-новому. По-третє, мені сподобалися емоції, переживання людей, що виходили представляти свої книги. Що ще сказати? Я рада, що потрапила на “Літературне бомбардування”, в атмосферу щирості, невимушеності, в оточення любові до літератури та мистецтва в цілому” (Аня Петренко, Харків-Полтава)

P.S. Ну і нарешті. Пам`ятайте: ваші руки не мають бути кінцевим пунктом призначення цікавої книжки :) Тому готуйтеся до наступних “Літературних бомбардувань”.

Оленка Сорока

One thought on “Коловорот книжок в природі

Залишити відповідь