Громадськість змусила Раду скасувати закон про наклеп

Share

Журналістські та громадські організації змусили Верховну Раду скасувати законопроект про криміналізацію наклепу №11013. За відповідне рішення проголосували 349 депутатів (мінімально необхідна кількість голосів – 226).

Вчора журналісти та громадські діячі у Києві, а також в Ужгороді, Херсоні, Сумах, Сімферополі, Донецьку та Одесі вийшли на акції проти законопроекту про криміналізацію наклепу. Акції протесту в регіонах були організовані Незалежною медіа-профспілкою разом із кількома іншими організаціями, серед яких (в Ужгороді) організація-учасниця Всеукраїнської ініціативи “За мирний протест!” – ВМГО “Фундація Регіональних Ініціатив” (ФРІ).

Нагадуємо, що законопроект про криміналізацію наклепу №11013 Рада проголосувала у першому читанні 18 вересня. Автор – нардеп від Партії регіонів Віталій Журавський. Законопроект викликав також реакцію видавців та міжнародної спільноти. На минулому тижні кілька провідних видань (Кореспондент, Київ Пост, Дзеркало Тижня та ін.) вийшли з білими шпальтами на знак протесту проти законопроекту Журавського. Проти законопроекту виступили Білоруська, Британська і Польська асоціації журналістів, Міжнародна федерація журналістів та її регіональний підрозділ у Європі, правозахисна організація Фрідом Хаус та багато інших.

Сьогодні вранці представник ОБСЄ зі свободи слова Дуня Міятович позитивно оцінила прагнення українського уряду відступити від спроб запровадити відповідальність за наклеп. Вона сказала, що “уряд нібито готовий відступити і це гарна новина”.

Джерело: НМПУ, ФРІ

Залишити відповідь